Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

God jul – och några julaftonsminnen

I dag vill jag önska alla en riktigt god jul men särskilt alla er som, vad ni än gör, tvingas att jobba på självaste julafton. Eller tvingas och tvingas: jag har arbetat många julaftnar och det blir alltid en speciell stämning åtminstone på en redaktion.

Som reporter har jag på julaftnar varit ute och gjort enkäter i sista julruschen, men också mycket annat – en gång följde jag med maratonlöparen Åke ”Biten” Eriksson på hans träningsrunda ute. (Fotografen och jag åkte dock bil.) En annan gång satt jag i vapenexperten Anders Lexners vardagsrum och granskade bilder på en Magnum-revolver som, visade artikeln i juldagstidningen, nog inte kunde vara Palmevapnet trots allt.

Som nyhetschef satt jag i telefonstormen vid desken efter Bengt Bengtzons historiska förstasida med en våldtäktsmisstänkt tomte – det var en rätt skrämmande tomteporträttbild på förstasidan den julaftonen, vilket många föräldrar som lyfte luren påpekade. Jag har som editionschef försökt få reportervikarien Ola Billger att ge sig ut på gatorna i tomtedräkt – det gick inte alls, men Ola blev redaktionschef på Svenska Dagbladet ändå,

Och så vidare!

Expressens nyhetsredaktion är i alla fall igång hela helgen, 24/7 alla dagar, och när andra tar ledigt finns det hos oss ett gäng som gör klassisk kvällstidning i alla kanaler. Editionschef för Expressen.se i dag är Annsofie Näslund och editionschef för Expressen är Anna Lindwall, skänk också dem och deras medarbetare en tanke på julaftonen. (Och, ja, självklart är Expressen-bussen ute med tomten i dag.)

Det är viktigt att det finns folk som jobbar såna här dagar och de känns som att de bara blir fler: i fjol fick jag lite oplanerat göra en liten blixtutryckning till en Åhléns-affär och köpa röda kläder kläder och vitt skägg, och när jag kom dit vid lunchtid var det mycket folk i butiken. Lägg till alla inom vård, omsorg, polis, brandkår, försvarsmakten, annan service och säkert många till. Hjältar är ni!

Så, här och var sitter det en producent för ”Dagens eko”. En webbredaktör på Dagens Nyheter. En programledare för ”Rapport”. I yrande snö och bitande kyla tar en frilansfotograf för Expressen en bild. Jag tänker på alla er.

Jag önskar också vår publik – ni är faktiskt 1,6 miljoner svenskar som läser Expressen varje dag! – en riktigt god jul.

20121224-122712.jpg

Expressens café alldeles nyss – så ska det se ut!