Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Per Wendels nyhetspris till Hannes Råstam

”Per Wendels nyhetspris” går 2012 till Hannes Råstam, för granskningen av fallet Thomas Quick. Juryns motivering finns bland annat på Medievärldens sajt.

Här gratuleras Hannes barn av juryns ordförande Otto Sjöberg, som var chefredaktör när Pelle Wendel gick bort 2005. Nyhetspriset delas sedan dess ut till hans ära, för att hylla en reportergärning som bland annat gav Pelle ”Stora Journalistpriset” 1988.

Årets pristagare var självklar, tyckte juryn. Det blev både applåder och tårar när Hannes Råstams barn tog emot priset mitt på centralredaktionen. På plats var också researchern Jenny Küttim, som hjälpte Hannes och tillsammans med Mattias Göransson färdigställde boken efter att cancern hade tagit Hannes.

Under lunchen med pristagarna på 23:e våningen i DN/Expressen-skrapan i Marieberg diskuterade vi trenden med faktaböcker och filmer om verkligheten. Alla var rätt överens om att en film om Quick-fallet, baserad på Hannes Råstams tv-dokumentärer och bok, nog vore spännande att se.