Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Madde och alla avslöjanden

Dubbla känslor här i dag. I eftermiddags begravs Åke Ahrsjö, som jag bloggade om i morse och när han gick bort, men på nyhetsredaktionen är det fortfarande fullt fokus på prinsessan Madeleines förlovning med sin Chris. Nyheten avslöjas i både Expressen och Aftonbladet, vilket förstås en del roat sig över i sociala medier, men så kan det bli ibland: vi har ju ingen inblick i varandras verksamheter men gör, förstås, likartade prioriteringar.

I dagens tidning valde vi bort gamla bilder på Madde efter brytningen med Jonas Bergström och trodde, ärligt talat, att vi skulle vara exklusiva med uppgifterna om den nya förlovningen.

Medievärlden frågade i förmiddags mig om Aftonbladets förstasida och löpsedel gjorde mig lite besviken?

”Självklart. Men samtidigt: flera miljoner tidnings-, webb- och mobilläsare kan i dag se att Expressen och Aftonbladet är nyhetsledande och att den särskilda nyhetskultur som finns på kvällstidningsredaktionerna generar bra och unikt innehåll. Inom mediebranschen är det ju numera rätt trendigt att tala om allt annat än journalistik, men sanningen är att det fortfarande är viljan att vara först som driver reportrarna att ta fram de nyheter som vi sedan ska tjäna pengar på. Därför är det så viktigt att organisationerna fortsätter att drivas av en lust att berätta, och inte bara en kommersiell affärsplan om att ´paketera´.”

Resumé frågade mig om hur vi kunde avslöja Madde-nyheten?

”Ja, hur kan Johan T Lindwall veta allt? Hur kunde han vara först med att Victoria hade träffat Daniel? Hur kunde Johan avslöja att Chris, tvärtemot vad alla andra sa, var inbjuden till Estelles dop? Hur kunde Tommy Schönstedt vara först med att Victoria och Daniel skulle gifta sig? Hur kunde Malin Roos vara först på plats med Victoria och Daniel på hemliga bröllopsresan? Svaret, tror jag, är att Expressen har en stark nyhetskultur på redaktionen och detsamma gäller förstås Aftonbladet. Det är därför som kvällspressen är störst och mest lönsam.”

För Dagens Media utvecklar jag mig om kategorin kvällspress:

”Om man tillåter sig att ha ett lite större mediebranschperspektiv på dagens största nyhet så är det ju att det är inte bara Madde som vi berättar om. I dagens Expressen är det också två ambitiösa sidor om Socialdemokraternas velande om vinstförbud, två sidor om H&M och minimilönera och så vidare. Det är förstås den bredden som gör att båda kvällstidningarna år efter år har både stor räckvidd och stabil lönsamhet.”

Det sistnämnda här ska inte underskattas.

Varje dag informerar mediehus runt om i landet om olika sparpaket, men 2011 tjänade de båda kvällstidningarna över 400 miljoner kronor tillsammans och 2010 var vinsten över 500 miljoner kronor. Både Aftonbladet och Expressen har varit lönsamma i många år – vi har haft positivt resultat varje år sedan 2003 – och den mycket särskilda konkurrenskultur som finns gör att vi hela tiden effektiviserar och affärsutvecklar.

Aftonbladet och Expressen verkar på en mycket speciell – och definierad – marknad där vi ibland har samma intressen. Det kan exempelvis gälla hur tidningarnas exponeras hos återförsäljare och hur vi hanterar returexemplar. Men också försäljningen av riksannonser via det gemensamägda bolaget Impact.

När det gäller journalistik är vi dock hårda konkurrenter och det är bra. Sverige är ett litet land och medieägarna har ett särskilt ansvar för att upprätthålla mångfalden, och det gäller naturligtvis också kategorierna emellan. Normalt skiljer vi oss åt rätt mycket, vilket är positivt ur ett demokratiperspektiv, men just i dag är kanske löpsedlar och förstasidor i kvällspressen mer ett exempel på hur speciell vår kategori är snarare än hur nyhetsvärderingen skiljer sig.