Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Klang och jubeltid

Bo Strömstedt talade efteråt om ”Åke Ahrsjö-öronen”, de som hörde allt, och man får hoppas att Expressens framlidne vd hade dessa på helspänn i går.

För när Tommy Körberg i Kungsholms kyrka sjöng om ”klang och jubeltid” och en ”glad kamrat”, då handlade det om Åke Ahrsjö – och hördes nog om inte upp i himlen, så åtminstone bort till Expressen-huset i Marieberg.

Solen sken och småbarnen i släkten lekte och skrattade, när familj och vänner och kolleger tog avsked av Åke Ahrsjö i går. Det var precis som en begravning ska vara: ljus och en kyrka fylld av folk och fina minnen.

Camilla Lif var officiant och undrade, lite försynt, om inte Åke var rätt ”envis” när det begav sig? Det var han. Och det var nog tur det, för AB Kvällstidningen Expressen.

Åke blev 83 år och efterlämnade tre barn – Erik, Karin och Anders. Han var Expressens vd 1987–1992 men han kom till tidningen redan 1953, blev 1956 direktörsassistent under Bertil Norgren och sedan vice vd 1966.

Därefter styrde han och chefredaktören Bo Strömstedt Sveriges största tidning som ett så unikt radarpar att den senare
i går hyllade Ahrsjö också för dennes ”journalistiska instinkt”.

Någon vd i formell mening fanns under många år inte på Expressen, som drevs av Dagens Nyheter, och fram till bolagiseringen 1987 var ett av Åkes ständiga uppdrag att freda sin kvällstidning mot den stora morgontidningen.

”En god allierad var resultat­raden. Expressen var lönsamt år efter år medan storasyster DN:s resultat mer påminde om en berg- och dalbana”, konstaterar Carl-Johan Bonnier, styrelseordförande för Bonnier AB, och Bengt Braun, tidigare vd för Bonnier AB, i sin in memoriam-text om Åke Ahrsjö. Båda var med och tog avsked i går.

Också Bo Strömstedt hyllade, under begravningsmottagningen i Stadshuskällaren, Åke Ahrsjös arbete för att möjliggöra Expressens framgång. Men tillade att den självständigheten inte hade kunnat garanteras utan ”instinkten hos ägarna” – familjen Bonnier:

– Åke såg i årtionden till att Dagens Nyheter kunde komma ut. Abbe Bonnier sa till och med: ”Vad har Expressen för uppgift? Mer än att vara mjölkko åt Dagens Nyheter?”, sa Strömstedt.

I kyrkan var det Tommy Körberg sjungandes Benny Anderssons och Björn Ulvaeus ”Jag hör…” och ”O klang och jubeltid” som satte ord på Åkes livsgärning och det var förstås många som ville lyssna.

Åke Ahrsjö var tidningsbranschens nestor, och till begravningen kom bland andra Anders Gerdin, tidigare chefredaktör för Aftonbladet, och Lennart Foss, vd för NTM-koncernen och tidigare Expressens vd, samt Per Hultengård, Tidningsutgivarnas vd. En av de större kransarna kom från ”Ledningen på Aftonbladet”.

Maria Schottenius, tidigare kulturredaktör på Expressen och Dagens Nyheter, kom med Annika Hagström, tidigare Expressen-medarbetare, och hennes man Anders Ehnmark, som ju fortfarande medverkar på våra kultursidor.

Bland de nuvarande med­arbetarna syntes Journalistfackets ordförande Olle Fors, biträdande chefredaktören Per-Anders Broberg, magasinschefen Anna-Clara Welander, administrative redaktionschefen Stefan Sjöström, ­layoutchefen Göran Forsberg, Sydafrika-stringern Torbjörn Selander och krönikören Cecilia Hagen.

På plats var också före detta Expressen-journalister som chefredaktören Otto Sjöberg, administrative redaktören Lars Flodström, redaktionschefen Lasse Jansson, nattchefen Bengt Bengtzon, morgonchefen Stig Hoffman, utrikeschef Ernst Klein, nattchefen Leif Ingvardsson, ekonomiprofilen Anders Andersson, grafik­chefen Jöran Stridbeck, utlandsredaktören Knut-Göran Källberg, Moskva-­korrespondenten Gunnar Johansson och reportrarna Christina Ollén, Jan Mosander, Peter Svensson, Kerstin Matz, Lennart Eriksson och Börje Lundberg.

Från affärssidan kom Expressens nuvarande vd Bengt Ottosson och personaldirektör Barbro Lorentzon, men också tidigare kolleger som vd Staffan Lundeborg, vice vd Torbjörn Wittström, vice vd Hans Forsman, direktören Siv Persson, ekonomi­chef Bengt Westin och reklamchef Bengt Jansson.

Kransar från bland annat ”Måndagsgolfarna i Syd­afrika”, ”Vännerna i Svenska Racerbåtsförbundet” och ”Öre­grunds racerklubb” vittnade också om sällskapslivet.

Åke Ahrsjös insatser för Expressen, och hela tidnings-Sverige, låter sig knappast sammanfattas här. Under den andra halvan av 1900-talet var han en Bonnierkoncernens viktigaste personer, och två som var framme vid kistan för att ta avsked var systrarna Jeanette och Charlotte Bonnier – vars far Abbe Bonnier grundade Expressen 1944.

Nu är det 2012 och även om det inte alltid är klang och jubeltid i mediebranschen, så är Expressens publik i dag rekordstor och tidningen har gått med vinst tio år i följd.

Den avslutningen på den här texten hade låtit bra i Åke ­Ahrsjös öron.