Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

För läsarna – mot politikerna

20121031-215409.jpg

Frida Boisen är chefredaktör för Expressens västsvenska edition, GT, som just nu driver frågan om att alla göteborgare bör få tillgång till den direktdemokrati politikerna ibland talar sig så varma för.

• Berätta lite om GT:s kampanj för en lokal folkomröstning i Göteborg!

– I juni i år publicerade GT en artikelserie om trängselskatten som ska införas i Göteborg vid årsskiftet. Responsen blev ENORM. Vi fick hundratals läsarmail och massor av samtal från oerhört arga läsare som kände sig överkörda av stans politiker. Till saken hör att trängselskatten i Göteborg skiljer sig markant från densamma i Stockholm. I Stockholm finns en genomfartsled utan tullar, så inte i Göteborg. I Stockholm finns det 18 tullstationer, i Göteborg – som är en mindre stad – 36. Och medan biltullarna i Stockholm omringar staden, slår tullarna i Göteborg hårt mot vissa bostadsområden inne i staden, där de boende inte kommer att kunna ta sig till sin närmaste mataffär utan att behöva betala trängselskatt.

• Du låter engagerad – det är bra, det är klassisk kvällstidning!

– Många läsare var vansinnigt arga och undrade om det inte var någonting man kunde göra. Och, jo, man kan starta ett folkinitiativ där man kräver en folkomröstning om trängselskatterna. Sagt och gjort. GT startade en kampanj för ett folkinitiativ där göteborgarna i samband med valet 2014 ska få göra sin röst hörd och bestämma om trängselskattens vara eller inte vara. Och nu, på tio veckor har vi samlat in mer än 29 000 korrekt ifyllda namnunderskrifter, plus ytterligare 10 000 inte giltiga namnunderskrifter, varav 5 000 från kranskommunare och 5 000 där man glömt att fylla i personnummer eller liknande.

• Och varför driver GT just den här kampanjen?

– GT driver kampanjen för att vi brinner för demokratifrågan och för att vi förstås bryr oss om göteborgarna. Det är helt uppenbart att det finns en enorm klyfta mellan de folkvaldas åsikter och folkets åsikter i den här frågan, och det är inte bra. Flera av våra styrande politiker i staden framhåller att vi ju har representtativ demokrati i Sverige och driver resonemanget: ”gillar ni inte hur vi bestämmer får ni väl rösta annorlunda nästa gång.”

– Men då är det dags för våra kommunpolitiker att uppdatera sig om vår nya lag om det förstärkta folkinitiativet, som trädde i kraft 2011, en lag som samtliga riksdagspolitiker stod bakom. En lag som stärker direktdemokratin i Sverige. Där huvudregeln är att en folkomröstning ska hållas i en kommun när tio procent av de röstberättigade stöder initiativet.

– Resultatet är ”bara” rådgivande. Men, hittills har olika kommunfullmäktigen bara kört över tre av de 105 första valresultaten från kommunala folkomröstningar som hittills hållits i Sverige.

• Detta är ju en typisk kvällstidningsfråga: å ena sidan folkvalda partier och politiker, å andra sidan en stark folkopinion som kräver sin rätt utifrån riksdagsbeslut. Journalistik ska ju ibland komplicera och här bidrar vi till att göra det lite svårare för fullmäktigeledamöterna, eller hur?

– Ja. Hundratals experter i Sverige har i årtionden utrett frågan om att komplettera den representativa demokratin med direktdemokratiska inslag, för en bättre dialog, för ett ökat förtroende mellan väljare och politiker. Flera statliga offentliga utredningar om sammanlagt flera tusentals sidor har skrivits i frågan. Alla utreder hur vi kan skapa en bättre demokrati. En modernare demokrati, där medborgarna och politikerna kommer närmare varandra.

– Men det är inte bara på en nationell nivå Sverige drivit direktdemokratiska frågor. Som aktiv medlem av såväl FN, Europarådet och EU har Sverige varit en kraft som skrivit på alla deklarationer och konventioner som stärker direktdemokratiska verktyg. Göteborg har däremot knappast varit en föregångare vad gäller direktdemokrati.

Hur menar du?

– Ett tidigare folkinitiativ om trängselskatten avslogs 2010, av kommunfullmäktige, innan den förstärkta nya lagen trädde i kraft. Avslaget uppfattade många göteborgare som ett svek från politikerna och det är en viktig del i historieskrivningen i frågan om varför trängselskatten är en så brinnande het fråga för många i staden.

• Jag bor ju i Stockholm, vad tycker göteborgarna nu?

– Opinionsundersökningen som GT/Demoskop genomfört med göteborgarna visar att:
Sex av tio vill folkomrösta om trängselskatten. Åtta av tio göteborgare tycker att de fått för lite information om trängselskatten. Var tredje göteborgare säger att de inte litar på sina politiker.

• Hur har kampanjen rent praktiskt påverkat arbetet på redaktionen?

– Rent praktiskt innebär kampanjen att chefredaktörsrummet på GT numera är kampanjlokal och upptas till större delen av postbackar fyllda med namnunderskrifter. Vår redaktionsassistent räknar varje dag igenom antalet korrekt ifyllda namnunderskrifter och förseglar i kuvert om hundra underskrifter. Vill man läsa ett urval av publicerade artiklar i ämnet kan man gå in på gt.se/folkomrosta och vi har också startat en facebooksidan facebook.com/folkomrosta som vi dagligen uppdaterar med artiklar, länkar och nyheter.

– Varje dag har vi en talong för folkomröstningen som man kan fylla i, klippa ur och skicka in och man kan också ladda när talongen från gt.se .
Den 16 februari har det gått sex månader sedan kampanjen startade och då siktar vi på att lämna in de 45 000 namnunderskrifter vi siktar på att ha samlat in, till Kommunfullmäktige i Göteborg.

• Kommer uppropet att lyckas få in så många namn?

– En intressant detalj till bara: inom en vecka har folkinitiativet för en folkomröstning om trängselskatten fått fler namnunderskrifter än samtliga partier i Göteborg, undantaget S och M, i senaste kommunalvalet. Det vill säga: Snart har det här initiativet motsvarande tredje största partiet i Göteborg.

• Hur har reaktionerna varit från andra medier på det här initiativet?

– Massiv! I princip alla större svenska medier har rapporterat om GT:s namninsamling; Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet, SVT text, ”Studio ett” i P1, TT, Fokus, GP, Norrköpings-Tidningar, Upsala Nya Tidning, en mängd landsortstidningar över hela Sverige och flera lokalradiokanaler. Vi har även fått internationell uppmärksamhet. EkstraBladet i Danmark har flera gånger skrivit om satsningen eftersom Köpenhamns politiker nyligen fick backa från sitt förslag om införande av trängselskatt, efter stark kritik från medborgarna.

• GT:s ledarsida är ju för trängselskatter, precis som den politiska majoriteten, men på nyhetsplats lyfts kritiska röster fram vid sidan om positiva. Kan läsarna skilja på opinions- och nyhetsjournalistik?

– Ja, det är jag övertygad om. Det är inga konstigheter. Det skiljer sig inte från något annat ämne vi skriver om och bevakar i tidningen. På nyhetsplats är vi förstås noggranna med att låta alla politiker komma till tals i frågan. Vi granskar förstås också hur politiker och tjänstemän hanterat frågan.

– GT:s reporter Jimmy Fredriksson kunde exmpevis avslöja att den plan över var betalstationerna skulle placeras, som politikerna presenterade för väljarna inför valet 2010, inte alls är densamma som planen är idag. Sen ska också sägas att själva kampanjen ju inte heller är för eller mot trängselskatter. Kampanjen är FÖR en folkomröstning. Att göteborgarna ska få säga sitt. Själva utgången ska man inte ta för given. I Stockholm vann jasidan knappt över nej, när stockholmarna röstade. Att sedan ledarsidan såväl som våra krönikörer driver opinion, det är läsarna vana vid.