Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Ett tack till Inge Pehrsson

Inge Pehrsson är borta.

Under fyra decennier var han med och såg till att det blev en tidning av allt det som journalisterna gjorde.

När Inge Pehrsson kom till Expressen i mitten av 1950-talet var det så kallade sätteriet lika mycket som redaktionen tidningens hjärta.

På sätteriet sammanställdes sidorna för hand, först på 90-talet introducerades datoriserad sidproduktion på Expressen, och det var typograferna som gjorde det.

Det var ett hantverk och skickliga typografer kunde göra stor skillnad på sidors utseende. Inge Pehrsson var en av dessa, och efter några år på sätteriet avancerade han till förman.

Mellan sätteriet och redaktionen rådde, på i princip alla dagstidningar, en sorts ständig kamp över makten över sidorna. Utgången var inte alltid given.

Inge Pehrsson och alla Expressens typografer hade stor del i tidningens exempellösa framgångar, och först efter fyra decenniers arbete här gick Inge Pehrsson i pension.

Nu har han gått bort, 76 år gammal, och begravdes i går.

Efter sig lämnar Inge Pehrsson sin hustru Ulla-Märta Pehrsson, också tidigare anställd på Expressen, och de tre döttrarna Anette Berge, Anna-Karin Hallström och Lena Pehrsson. Lena jobbar idag på Expressens IT-avdelning.