Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

PO hotad av högerextremister

Allmänhetens Pressombudsman (PO) är den som på Pressens Samarbetsnämnds uppdrag är satt att förvalta det pressetiska systemet. Att ta emot anmälningar från omskrivna, diskutera eventuella rättelser eller genmälen med redaktionerna, skriva av ärenden eller yrka på klander av Pressens Opinionsnämnd. Och – att delta i debatten om det som publiceras.

Det gjorde Ola Sigvardsson förra veckan när han, som PO, skrev en debattartikel om att Dagens Nyheter låtit visa en bild på ”tunnelbanerånaren” omaskad.

PO ifrågasatte DN:s beslut och kritiserade därmed också, indirekt, bland andra Expressen som också visade ansiktet på den man som polisen kallade ”Sveriges mest jagade man”.

Men sen greps mannen. Och TV4 Nyheterna kunde berätta att de som pekat ut mannen för polisen hade känt igen honom från – Expressen.

Jag tycker att vår publicering var korrekt, att det förelåg ett uppenbart allmänintresse, men jag talar i egen – och säkert offrens – sak. Och någon sanning finns inte. Om den misstänkte istället hade lynchats av en mobb eller om någon som bara råkade likna honom till utseendet hade drabbats av mediernas beslut, då hade den här bloggen tvingats resonera om publicitetsskada på ett sätt som vi normalt är förskonade ifrån.

Men. Nu har Ola Sigvardsson hotats. Hans krönika fick många att reagera ilsket och jag vågar nog påstå att den främst provocerade främlingsfientliga krafter, som inbillat sig att de etablerade medierna förtiger sanningar om hur etniska svenskar förfördelas.

Det saknas inte såna – anonyma – konsprationsteoretiker på nätet. Men nu sökte de upp Ola Sigvardssons bostad.

De målade tunnelbanespår på gatan, placerade en bild på den misstänkte våldsmannen där och hällde – som jag förstått det – djurblod över allt.

Smaklöst. Hotfullt. Kontraproduktivt, förstås, eftersom säkert många som inte helt höll med om PO:s resonemang nu kommer att skaka på huvudet åt knäppgökarna och andra kommer att mobilisera försvaret för det fria ordet.

För så är det ju: när grupper som den som tagit på sig detta dåd agerar så här, då stärks de demokratiska krafterna som står upp för exempelvis tryck- och yttrandefrihet. Allmänhetens Pressombudsman kan naturligtvis inte tystas, det är bara trams att tro att han – eller andra – skulle påverkas till att ändra uppfattning om pressetiken med såna här metoder.

Jag och Ola Sigvardsson hade olika hållning när det gällde bilderna på ”tunnelbanerånaren”. Men vi är helt ense om det han skrev var ett viktigt inlägg i den debatten.