Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Flygbild över Råsunda – från 1946

Det här är SPORT-Expressens sista- och förstasida i dag. Det blev en otroligt bra bilaga om det historiska derbyt mellan AIK och Djurgården, det sista på Råsunda, och det var Dan Ahlstedt och Karin Skogh som ledde sportredaktionens arbete natten som gick.

En flygbild, som den här av Joakim Berglund, blir alltid maffig över tio spalter. Så kallade ”vändettor” är ju också ett gammalt klassiskt Expressen-grepp, ibland gjort med olika bilder och olika ämnen. Som 1991, när Edgar Antonsson var nattchef och gjorde två förstasidor – en om Tre Kronors guld i VM, en om Carolas seger i schlager-EM.

Men – först är man ju sällan. Vilket vår sportchef, Daniel Berglund, blev varse när han gick igenom tidigare exempel på derbyjournalistik och hittade Stockholms-Tidningen från 1946:

På förstasidan ser man alltså en flygbild. Också den gången handlade det om AIK mot Djurgården och Stockholms-Tidningen kallade derbyt för ”lokalfotboll”. 3-0 till AIK i söndags, 3-1 blev det 1946. Plus en flygbild, då.