Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Bli både glad och informerad

Det här är förstås veckans tv-klipp från politiken. Expressens flera timmar långa direktsändning från riksdagens öppnande pågick – och plötsligt kom Carl Bildt. Utrikesministern tog mikrofonen ur reportern Niklas Svenssons hand, och börjar att intervjua Göran Hägglund. Kul? Ja. För kul? Nej,  jag tycker inte det.

Visst har vi sett Bildt i en rolig kavaj förr, men inte är vi bortskämda med lustigheter i så seriösa sammanhang som politiken? Ingvar Carlsson i peruk, Thomas Bodström på scenen, Håkan Juholt som Super-Mario och alla möjliga toppnamn – senast bland andra Magdalena Andersson –  i DJ-båset i Almedalen. Visst, det finns några exempel men inte stör det mig. Också inrikespolitiken behöver nog ett leende ibland och då ska journalistiken visa det.

I kväll är Niklas Svensson igång igen, nu tillsammans med kulturchefen Karin Olsson, när ”Bar & Politik” har höstpremiär på Eken Bar på Hotel Hilton vid Slussen i Stockholm. Näringsminister Annie Lööf frågas ut och det blir skoldebatt mellan skolminister Jan Björklund och S-talesmannen Ibrahim Baylan.

Dessutom: journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson intervjuas på scenen om sitt viktiga jobb, nämligen att granska förhållandena i Ogaden-provinsen, och om tiden i fängelset i Etiopien.

Vi kommer också, som vanligt, att be alla gäster kommentera den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaaks situation. Han har suttit inspärrad sedan 2011.

”Bar & Politik” är ett program från Expressen TV och alla är välkomna som publik, sändningen börjar klockan 17.30 men jag rekommenderar er att komma tidigt. I kväll blir det mycket folk. Niklas Svensson och Karin Olsson kommer att blanda allvar med lättsamheter, och den som kommer går hem lite mer informerad och lite gladare. Bara det.