Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

The Boss is Born to be in Kvällspressen

UPPDATERAD: Från och med i går säljer vi ett extra magasin om Bruce Springsteen, som ju spelar i Göteborg på fredag och lördag. Jag såg konserten i Berlin i vårtas, och rapporterna från de senaste framträdandena i Norge lovar ju också ganska gott. Per-Anders Broberg, Expressens biträdande chefredaktör, hälsar exempelvis att spelningen i lördags var det bästa han sett. Och medierna är redan redo för Sverige-kvällarna.

Så här såg det ut i nyhetstidningen i går:

För den som inte kan sin kvällstidningshistoria framstår det kanske som konstigt att både Aftonbladet och Expressen skriver så mycket om en 62-åring som ju, trots allt, spelat här rätt många gånger tidigare.

Men Springsteen i en musikgenre som är populär i Sverige. Han skriver sina låtar och framför dem på ett språk vi förstår. Och efter att ha fått Polarpriset, Oscar, Emmys och hela 18 Grammys finns det ju en repertoar att luta sig emot.

Men det finns också en speciell relation här: den svenska Springsteen-publiken är stor och vet att kvällspressen följer Bossens varje steg, varför vi också får bra gensvar på bevakningen och säljer tidningar på den.

Jag har till och med hållit föredrag på INMA:s världskongress i New York om den svenska Springsteen-bevakningen. Här är några av de slides som jag visade då:

Detta är ju väldigt fascinerande, tycker jag, Tänk er jakten på Köpenhamns gator 1988 när ryktet gick om att Bossen hade lånat instrument av en gatumusikant! (Det var under den turnén, med ”Tunnel of Love”-skivan, som Sveriges Radio sände delar av Stockholmskonserten med Expressens Mats Bråstedt som expertkommentator eftersom han följt den inledande USA-turnén.) Nåväl. Expressen lyckades få stillbilder från den där spontanspelningen på Strøget, vilket var kanon, men samma bilder finns alltså betydligt mer tillgängliga idag. Det är bara att söka på Youtube:

Otroligt att någon filmat detta och laddat upp sekvensen på nätet. Men under mitt anförande för tidningscheferna på INMA berättade jag också lite om omfattningen av den svenska Springsteen-bevakningen. Här är ytterligare slides som jag visade:

Men så här är det inte överallt. När jag en gång såg Springsteen i London var det inga förhandsartiklar alls i de engelska tidningarna, och bara några få recenserade honom. Det var inte direkt fyra, fem eller sex sidor före konserten och åtta sidor efteråt som i Sverige. I lördags, måndags och tisdags var han ju som bekant i Oslo och Bergen och där var det också utsålt. Men hur såg det ut i Dagbladet och VG dagen efter den första konserten? 4 sidor i Dagbladet, 2 sidor i VG. Nu var ju söndagen en speciell dag i Norge, ett år efter terrordåden i Oslo och på Utøya, men ändå: det är nog bara i Sverige som det produceras så här mycket journalistk om Springsteen, faktiskt. Och det vet förstås hans management.

När en konsertarrangör i USA, tidigare under den här turnén inte gav svenska recensenter – från bland annat Expressen – ackrediteringar så larmade vi Springsteens egen personal. Då löste det sig med biljetter direkt.

En som kan sin Springsteen är naturligtvis Live Nations svenske chef Thomas Johansson. Det var han som – på ett utmärkt sett – skötte kontakterna när Expressen frågade Springsteen om han ville engagera sig för den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak? Det ville Bossen, och så här såg det ut under hans senaste Stockholmsbesök:

Magasinet, då? Ja, det säljs onsdag-söndag den här veckan och är gjord av Nöjes- och Magasinsredaktionerna tillsammans. Redaktören Kristina Pousette – som såg Springsteen i London och ska se båda spelningarna i Göteborg – berättar:

”Det är fullspäckat med läsning inför de två konserterna med Bruce Springsteen på Ullevi i helgen. 100 sidor med allt om konserterna, bandet, albumen och fansen. Expressens Anders Nunstedt skriver om nya E Street Band och Malin Roos berättar om kärleksrelationen mellan Bruce och Sverige.

Vi har rest till New Jersey och gått i Springsteens fotspår och i en stor intervju pratar The Boss bland annat om sorgen efter sin nyligen bortgångne vän Clarence Clemons. Musikjournalisten Jan Gradvall skriver om alla Springsteens studioalbum, och sätter sina personliga betyg på de 17 skivorna. Och för de riktiga inbitna Springsteen-fansen finns en specialgjord frågesport där du kan testa dig själv och dina vänner.”