Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Staffan Erfors först i världen

I dag inleds Almedalsveckan och 10 000, eller nåt sånt, politiker och pr-konsulter och pressmurvlar kommer att trängas i Visby och bland annat prata journalistik. Själv ska jag delta i debatter om bland annat ”kvalitetsmediernas” framtid och viktiga ”yttrandefrihetsfrågor”, men knappast någon diskussion kommer att handla om nöjesjournalistik.

Så låt mig ändå påminna. I torsdags skrev Tidningen S, en tidskrift i Stockholm, att Tom Cruise och Katie Holmes skulle skiljas. Det var cirka 30 timmar före amerikanska People – som dock ändå, långt senare, beskrev det som att man var först. Det var också långt före TMZ, en sajt i USA, som också hävdade att detta var deras story. Brittiska The Sun var nog först med bekräftelsen i fredags kväll, svensk tid, men S och redaktionschefen Staffan Erfors var alltså först i världen med själva beskedet om skilsmässan. Otroligt, faktiskt, och än mer anmärkningsvärt eftersom S uppdaterade sin info med mycket konkreta detaljer.

Aftonbladet lät förvisso påskina att man avslöjade nyheten, genom att inte citera S trots att till och med branschtidningen Resumé intervjuade Staffan Erfors redan på torsdagen – mer ett dygn före att skilsmässan blev officiell. Men det får man nog ta på nöjesredaktionskontot, typ, eftersom jag uppfattat det som att Aftonbladet rent generellt blivit bättre på att kredda andra medier när man rewritar nyheter. Det är bra, en generös storsinthet stärker bara varumärket, och jag betraktar därför TomKat-hanteringen som ett undantag.

Om Cruise och Holmes bryter upp är det, faktiskt, en världsnyhet som alla från CNN till New York Times berättar. Men eftersom det, trots allt, finns de som gärna vill slänga ur sig att såna här kändisnyheter är ointressanta så förklarar ansedda Washington Post varför man rapporterar. The Post snarast ironiserar över de som inte kan tillstå att TomKat-skilsmässan är intressant.

Läs också:

The Post snarast ironiserar