Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Skånskan läser deckare och spekulerar

Jag har vid några tidigare tillfällen reagerat på Skånska Dagbladets ledarsida, och detta kan jag heller inte undanhålla er: ”Farligt för Assange i Sverige?” Texten på Skånskans ledarsida – skriven av en viss Carin Stenström –  inleds med en hänvisning till författaren Anders Jallais deckare (sic!) och analysen fortsätter:

”Att åtskilligt är uppdiktat är klart, men den röda tråden är det knappast: att Sverige sedan 50-talet haft ett intensivt samarbete med Nato och CIA.”

Skånskan igen, med bland annat

”CIA har haft och har sannolikt fortfarande inflytande, till och med kontroll, över Sverige, liksom över större delen av världen. Man tar sig stora friheter, till exempel att utan rättegång avrätta obekväma personer, inte bara terrorister utan också politiker som inte ville foga sig. Jallai menar att detta hände Olof Palme.”

Ungefär här börjar man ju först läsa om från början, åtminstone vi som tagit del av Anders Jallais deckarteser om exempelvis ubåtsjakterna och Estonia-katastrofen. Sedan scrollar man upp till sajtens topp igen – för att se om detta verkligen publiceras i en svensk dagstidning? På en ledarsida?

Nåväl. Det var nu inte Skånskans ledarredaktions åsikter CIA jag tänkte kommentera, utan de lika halsbrytande gissningarna om Expressen. Texten handlar nämligen om Julian Assange, den brottsmisstänkte grundaren av Wikileaks, och om Skånskans misstanke: nämligen att ”svenska makthavare” nog gärna skulle lämna över Assange ”till USA”.

Intressant ämne, tycker jag. Häromveckan satt jag på en middag bredvid den brittiske journalist som övertalade Assange att samarbeta med Guardian och New York Times, och hemma hos vilken Assange tidigare bodde. Några veckor före det träffade jag under en eftermiddag en annan journalist som känner Assange väl, nämligen den australiensare som skrev den första boken om honom.

Under de senaste åren har ju Expressen publicerat en rad nyheter baserade på de läckor som Wikileaks presenterat, relevanta uppgifter som allmänheten tagit del av bara tack vare Wikileaks. Som jag sagt tidigare: Wikileaks har spelat en viktig roll när det handlat om att informera oss om vissa saker, Wikileaks tidigare så kallade ”släpp” har flera gånger blottlagt oegentligheter.

Men: Wikileaks lockar också fram konspirationsteoretiker här och var. Att de frodas på Twitter och i bloggar är kanske ingen nyhet – men på Skånska Dagbladet? Så här skriver nämligen Skånskans ledarsida:

”Det är också anmärkningsvärt att Expressen dagen efter det brittiska utlämningsbeslutet och dagen före Clintons ankomst till Sverige innehöll en redogörelse på sex sidor, med en klart negativ ton gentemot tidningens tidigare källa Julian Assange, för säkerhets skull kompletterad med en hånfull ledare, där Assange beskylls för att ha brustit i publicistiskt ansvar när han spred uppgifter om amerikanska krigsförbrytelser i Iran.

Att Expressen visat sådant ”ansvar” om tidningen fått de graverande uppgifterna behöver man inte tveka om. Mörkläggning hade anbefallts.”

Skånskan antyder alltså att också Expressen skulle gå i CIA:s ledband. Men det är inte allt. Tidningen gör också en rätt osmaklig jämförelse med svenska publicisters kamp för bland andra Dawit Isaak:

”Men att vara kaxig mot lilleputtlandet Eritrea kostar inte mycket, att mopsa sig mot USA kan däremot vara kostsamt.”

Min gissning är att den här skribenten på Skånska Dagbladet inte är så initierad i Wikileaks-debatten och Julian Assange-fallet, och säkert heller inte tillhört de som stått på gator och torg och skrivit mest om Dawit Isaak. Men här kan jag förstås ha fel. Kanske har författaren till detta alster jobbat mycket med Wikileaks-storys och kanske har hon eller han varit djupt engagerad i ”Free Dawit”-rörelsen. I så fall fall är min gissning om skribenten fel. Men jag vet i alla fall någon mörkläggning inte anbefallts på Expressen och knappast heller på någon annan svensk tidnings, radio eller tv-redaktion.

Vem Carin Stenström är? Hon var tidigare på Världen idag och har tidigare valsat runt i debatten om pressetik. Läs mer om det här.