Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Niklas Svensson och Almedalen

Almedalsveckan är som känt över, och det är många som summerar vad som egentligen hände. Bara att försöka överblicka medierna är ju omöjligt; som vanligt stod Sveriges Televisions tält – där ”Debatt” spelas in varje kväll – bra placerat men nu fick man konkurrens av TV4 News som smällt upp en helt ny scen och en gigantisk tv-skärm på en mycket bra plats. Svenska Dagbladets kolportageutdelare var mer synliga än tidigare – och i samma svarta t-shirts som de brukar bära i montern på Bokmässan i Göteborg – och Aftonbladet rullade runt i gränderna i en liten bil. Sveriges Radio sände som vanligt direkt, men publikplatserna var för få och helst vill man skruva ner staketet som skymmer sikten för åhörarna som inte får plats inne på området. Fokus tält syntes väl och Resumé hade mer effektiv tidningsutdelning i år.

Kort sagt: de flesta stora medier – dock ej Dagens Nyheter och Göteborgs-Posten – verkade storsatsa och det gjorde förstås också Expressen. Vår valstuga var större än tidigare, scenen var större och allt var, tja, större. 32 sidor tidning om dagen bara om Almedalen och direktsänd tv mest hela tiden. Stort tack till alla inblandade!

Den som vill läsa mer om spelet bakom kulisserna måste förstås ta del av Niklas Svenssons dagbok. Enligt opinionsföretaget YouGov var han ”mäktigast i Almedalen”, efter partiledarna, och enligt Makthavare.se var han årets twittrare. Svensson gjorde över 40 tv-intervjuer med politiker och andra makthavare, men hans tidningsreportage dag-för-dag handlar om det som inte sänds i TV4, SVT eller Sveriges Radio. Plus lite om det som sker när morgontidningarna gått och lagt sig och endast kvällspressen är vaken.

Så här såg hans 5-sidorsreportage ut när det publicerades i gårdagens tidning:

Niklas Svensson är, som ni nog redan förstått, en rätt unik reporter. Han har utsetts till ”Årets Ekonomireporter” och bevakat krig, men också varit kriminal- och nöjesreporter. Kanske är den bredden som gör att han kan etablera kontakter och hitta nyheter före så många andra? Jag vet inte. Han är i alla fall sensationellt duktig och för alla som inte var på Almedalsveckan i år, så har han väl beskrivet hur det var.