Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

SJF och TU försvarar journalistiken

Det tillhör nog inte vanligheterna att ordföranden för Svenska Journalistförbundet, Jonas Nordling, gör gemensak sak med vd:n för Tidningsutgivarna, Jeanette Gustafsdotter, men i går skrev de tillsammans på DN Debatt: ”Kravet på meddelarskydd för journalister bottnar i grundlösa påståenden”. Det är bra att branschen agerar samfällt när journalistiken attackeras av etablissemangslobbyister som professor Claes Sandgren.

Sandgren skrev nämligen nyligen på DN Debatt: ”Meddelarskydd även för journalister”. Men Journalistförbundet och Tidningsutgivarna avfärdar professorn helt. Nordling och Gustafsdotter avslutar sitt inlägg på DN Debatt:

”Man kan inte, som Sandgren gör, kräva eller avfärda grundlagsskyddade rättigheter efter dagens tillfälliga och högst personliga agenda.”

Sandgren är dock inte ensam om att, uppenbarligen utan några egentliga kunskaper om nyhetsförmedling bedrivs, försöka försvåra för journalister. Sådant bör uppmärksammas. Därför skrev också jag om Sandgren, ”Professorn och källskyddet”, och nu har han inkommit med ett genmäle som också publiceras i onsdagstidningen:

På Dagens Nyheters debattsida den 8 juni framförde jag ett antal förslag om hur medierna – med bibehållet källskydd – skulle kunna bli mer öppna och därmed få större förtroende. Expressens chefredaktör, Thomas Mattsson, förkastade den 10 juni mina förslag utan att berätta vad de innebär.

Mattsson accepterar inte att journalister och andra anställda ska få meddelarskydd så att de tryggt och anonymt kan slå larm om missförhållanden såsom anställda inom tex kommuner och vårdbolag kan göra; han accepterar inte att de pressetiska reglerna ska omfatta tidningarnas arbetsmetoder, t ex betalning (som kan vara straffbart mutbrott) för hemlig information; han accepterar inte att tidningarna ska lämna ersättning till den som drabbats av brott mot de pressetiska reglerna; han accepterar inte att läsarna ska upplysas om betalning för intervjuer; han accepterar inte att det införs regler om att den som larm om missförhållanden på en tidning ska få straffrättsligt skydd mot trakasserier och rätt till ersättning om trakasserier förekommer.

Claes Sandgren,

Professor i civilrätt, ordförande för Institutet mot Mutor (IMM)”

Så långt Sandgren igen.

Jag svarar på genmälet i tidningen:

“Journalister har redan meddelarfrihet. Det finns redan yrkesetiska regler. Och så vidare.

Som etablissemangslobbyist kan professorn tillåta sig att slå in öppna dörrar, men både Svenska Journalistförbundet och Tidningsutgivarna har redan korrigerat honom i en replik på DN Debatt. Så jag behöver inte ägna mer plats åt att här bena reda i Claes Sandgrens missförstånd.

Den intresserade kan istället läsa mer om dessa på bloggen: Expressen.se/ThomasMattsson

Thomas Mattsson,

Chefredaktör för Expressen”

Och här är vi igen då – i bloggen. Claes Sandgren verkar alltså tro att anställda på svenska medieföretag gör sig skyldiga till mutbrott i sina kontakter med källor, en uppfattning han också torgför inför miljoner läsare. Det gör mig orolig – dock inte för Svenska Journalistförbundets medlemmar eller Tidningsutgivarnas medlemsbolag. Utan för Instititet mot Mutor, som ju Claes Sandgren är chef för.