Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Nya namn som krönikörer

I dag är det premiär för en sommarkrönikör: Jonas Jonasson, idag känd för alla som succéförfattare – men tidigare känd här på Expressen som bland annat biträdande sportchef. Han börjar med att skriva om alla sina djur, överlistar den ansvarige utgivaren med en formulering (”Länge leve ATG!”) men skriver i alla fall på svenska. Det ska man nog vara glad för. Han toppar ju listorna i land efter land och ska snart ges ut i USA, om jag förstått det rätt. Så om inte sommardagarna går snabbt nog kommer vi att läsa honom på engelska innan hösten är här.

Men, och det är väl min egentliga poäng, det är förstås just sånt som är spännande med våra krönikörer. Att det finns något mer att berätta och gärna något oväntat. Plura Jonsson, Mr Eldkvarn, är en annan skribent i sommar som har många strängar på sin lyra. Leif GW Persson och Marcus Birro känner ni från tidigare, från framgångar med böcker och tv och förstås från spalterna i Expressen, men det blir fler comebacker.

Amelia Adamo och Linda Skugge har krönikerat här tidigare, är riktiga kvällstidningsprofiler men också framgångsrika på så många andra områden. ”Berättarglädje”, sa Expressens editionschef Magnus Alselind häromdagen om våra sommarkrönikörer.

Och kanske knyts den tråden ihop med Jessica Almenäs, den fantastiska tv-programledaren som jag först hörde talas om för väldigt länge sedan – när Anders Sundberg på OTW berättade om en ny, blivande stjärna. Detta var långt före ”Let´s dance” och alla galor, men OTW var produktionsbolaget som Jonas Jonasson grundade och gjorde till kanske branschens främsta med Pär Sundberg och senare Patrik Brissman och Anders Abenius. Hela det ex-OTW-gänget har en gång varit på Expressen, men det är en helt annan bloggpost än den här.