Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hejdå till rykten och lögner

Det går tyvärr inte längre att skriva artikelkommentarer här. Inläggen innehöll alltför ofta svepande anklagelser mot än det ena och än det andra, och inte sällan personangrepp eller till och med smygrasism. Jag och Expressens moderatorer, som övervakat de riktlinjer som alla användare förbundit sig att följa, har försökt redigera bort det som varit olämpligt eller till och med olagligt. Vi har inte alltid hunnit med det snabbt nog, dessvärre.

Vi har också försökt föra dialog. Det har ju publicerats många tusen artikelkommentarer bara på min blogg och ofta har jag svarat på frågor, försökt nyansera debatten, försökt tillföra fakta till allehanda villfarelser om journalistik och pressetik. Många gånger har jag glatts åt seriösa saker från sansade skribenter; den här bloggposten blir problemorienterande, men den ger ju inte hela bilden – så tack till alla er som följt användarvillkoren.

Allt för ofta har dock debatten dominerats av såna som med förutfattade meningar bara velat förkunna sina fördomar om informationssamhället och, förstås, integrationspolitiken. Jag värdesätter dialogen med läsarna, men den kan inte ske till priset av det sprids kränkningar eller främlingsfientliga inlägg. Sådant trams finns det andra forum och sajter till, där man är välkommen att – utan att stå för sin sak i offentligheten – få vräka ur sig vilka rykten och lögner som helst.

En dagstidning som värnar tryck- och yttrandefrihet, måste också värna rätten att låta även obekväma röster komma till tals. Men den som formulerar sig på Expressen.se måste följa våra regler om att hålla god ton, och om det förtroendet missbrukas – då måste vi ta vårt redaktörsansvar.

Vi ska nu fundera på hur vi bäst kan erbjuda interaktivitet framöver. Kom gärna med förslag till thomas.mattsson@expressen.se