Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Barnevik och brottsmisstanken

I dag avslöjar reportrarna Christian Holmén och Diamant Salihu att Percy Barnevik i går greps i London. Finansmannen misstänks för sexbrott, men avfärdar helt den anklagelsen i två intervjuer med Diamant Salihu och Arne Lapidus.

Tidningarnas Telegrambyrå, Sveriges Television, Dagens Nyheter, Aftonbladet och en rad andra medier har citerat nyheten och ur ett publicistiskt perspektiv är det förstås rätt självklart att berätta om att en så offentlig person som Percy Barnevik är brottsmisstänkt. Han har ju verkat inom näringsliv och politik så länge, gör många scenframträdanden, är bokaktuell och samlar dessutom in stora summor pengar till välgörenhetsarbete. Det har, menar jag och uppenbarligen också andra ansvariga utgivare, ett uppenbart allmänintresse att rapportera.

Dock. Det är viktigt att medierna är tydliga med att redovisa fakta om rättsprocessen – Barnevik är misstänkt, inte dömd – och dessutom måste han ges chansen att få kommentera och dementera påståendet om sexbrott.

När det handlar om så allvarliga saker som eventuella sexövergrepp har redaktionerna alltid varit extra noga med att citera – ”kredda”, som vi säger i branschen – varandra. Men mitt intryck är att nyhetsmedierna blivit bättre på detta också i andra sammanhang. En gång i tiden var det i princip otänkbart för kvällstidningarna att kredda varandra, men det sker nu snarast dagligen. Också morgontidningarna är numera mer generösa, är min uppfattning, och kanske drivs denna utveckling på av allas våra mediesajter där man ofta återger konkurrenters uppgifter i den snabba nyhetsförmedlingen?

Men det är fortfarande relativt ovanligt att SVT och TV4 citerar varandra i program som ”Aktuellt”, ”Rapport” och ”Nyheterna” – vilket man gärna skulle höra mer om av programdirektörerna Jan Axelsson respektive Viveka Hansson. Min gissning är att också detta kommer att ändras över tid; tittarna inhämtar redan information från många olika källor och en mer transparent redovisning av var nyheterna kommer ifrån gynnar alla.