Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Utgivarna och minskad pressfrihet

I torsdagens tidning skriver jag om ”Pressfrihetens dag” och berättar lite om den nya organisationen Utgivarna. En bra bakgrund till tillkomsten av Utgivarna – och lite om möjligheter och risker – finns i Robert Roséns blogg från februari i år.

Jag vill också gärna tipsa om att Expressens kulturchef, Karin Olsson, skriver om Bo Strömstedt. (Texten är inte på nätet när jag nu bloggar.) Karin träffade min företrädare tillsammans med tidningens advokat, Peter Danowsky, och deras samtal handlar mycket om värdet av det fria ordet.

Här är min krönika:

——

”Pressfrihetens dag”.

Redan har hela 21 journalister dött och hundratals fler sitter fängslade.

2012 har börjat lika dåligt som så många andra år har slutat.

Men hoten mot det fria ordet finns inte bara i krig och diktaturer.

Utan också i – Sverige.

På självaste ”Pressfrihetens dag” finns det förstås fruktansvärda historier att berätta. Över hela världen förtrycks ju journalister som försöker försvara yttrande- och tryckfrihet.

Sämst, enligt organisationen Reportrar utan gränsers särskilda pressfrihetsindex, är det som vanligt i Eritrea. Regimen som sedan 2001 håller Dawit Isaak fängslad utan rättegång anses också 2011/2012 vara värst.

Journalistikprofessorn Joel Brinkley, Pulitzer Prize-vinnare och tidigare utrikeskorrespondent för New York Times, skrev nyligen i San Fransisco Chronicle:

”Många tusen fängslade journalister, tidigare regeringstjänstemän, religiösa ledare och andra hålls inspärrade utan att åtalas i 314 interneringsläger – en del fängslade till fötter och händer, andra bundna vid kors eller hängandes upp och ner, enligt Human Rights Watch.”

Det ni. Förhållandena i Eritrea anses alltså värre än i Nordkorea.

## Men också i stabila rättsstater som Sverige måste pressfriheten hela tiden försvaras.

De senaste åren har Sverige legat i topp på pressfrihetsindexet, men i den senaste rankingen har vi rasat till 12:e plats.

Problemen här handlar dock inte bara om FRA-lagen och hot mot journalister, det öppna samhället stängs också allt mer.

Förslag om förbud mot så kallad kränkande fotografering. Förbud mot att ta bilder vid sjukhus. Svindyra kopieringsavgifter också för allmänna och offentliga handlingar som är PDF-dokument. Ökad registersekretess försvårar granskning av ekonomisk brottslighet. Och så vidare, och så vidare.

## Den parlamentariska Yttrandefrihetskommittén ser just nu över Yttrandefrihetsgrundlagen och Tryckfrihetsförordningen. Hittills har bland andra Tidningsutgivarnas opinionsbildning bidragit till att stoppa de värsta förslagen till inskränkningar.

Engagemanget för pressfrihet, och ytterst det fria ordet, är viktigt.

Därför bildas Utgivarna.

En ny organisation med Ove Joanson – förre vd:n och ordföranden för Sveriges Radio – som ordförande ska företräda publicistiken. Här samlas tidningar, radio och tv.

I styrelsen sitter Eva Hamilton, vd för Sveriges Television, Mats Svegfors, vd för Sveriges Radio, Erik Fichtelius, vd för Utbildningsradion, Jan Scherman, styrelseordförande för TV4:s Nyhetsbolaget, Hans Larsson, styrelseordförande för Sveriges Tidskrifter, Kerstin Neld, vd för Sveriges Tidskrifter, Tomas Brunegård, ordförande för Tidningsutgivarna, Jan Helin, chefredaktör för Aftonbladet, PeO Wärring, chefredaktör för Eskilstuna-Kuriren, och så jag.

## Behövs Utgivarna? Behöver vi försvara journalistiken i Sverige?

Jag tror faktiskt det. Svenska Journalistförbundets ordförande, Jonas Nordling, vittnar ibland om ”journalisthatet” – och missförstånd och myter sprids inte bara av anonyma rasister på nätet.

De som granskas, inte sällan företag med många anlitade PR-konsulter, mobiliserar mot medierna och då bör också vi bli bättre på att stå upp.

Mot allt från yppandeförbud för advokater som inte får kommentera polis och åklagares påståenden om deras klienter, till försöken att efterforska källor.

Den svenska dagspressen har varit en viktig del av vår demokrati sedan flera hundra år.

Jeanette Gustafsdotter, tidigare vd för Tidningsutgivarna, blir vd för Utgivarna och hon får tillsammans med Ove Joanson det viktiga uppdraget att opinionsbilda för en stärkt pressfrihet – också i Sverige.