Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

I dag står journalistiken inför rätta

”I samband med serieskyttens härjningar i Malmö gjorde Expressen ett reportage om hur lätt det är att få tag på illegala vapen i staden. Det tog dem 5 timmar. Sedan hade de en pistol, som de direkt lämnade in till polisen.

Det var ett omskakande och bra nyhetsreportage, som visade vad polisen har att kämpa mot. Det var heller inte första gången medier på olika sätt anskaffat eller via tips hittat illegala vapen. Det unika ligger i bedömningen som kammaråklagare Jörgen Larsson gjorde: han ansåg att tidningens agerande motiverade en stämning för vapenbrott. Det är därför det hålls rättegång i Malmö i morgon. Inte mot de som sprider våld och skräck i staden, utan mot de som rapporterar om det.

Publicister på andra medieföretag har mer eller mindre unisont fördömt åklagarens agerande. Jag också. Det är en sällan skådad juridisk pinsamhet, där det blundas helt för syfte och journalistikens uppdrag, i ett slags petimeteraktigt revirpinkande.”

Orden är inte mina, utan Martin Jönssons. Han är redaktionschef och ställföreträdande ansvarig utgivare för Svenska Dagbladet. I går skrev han om den rättegång som inleds i dag: ”Expressenåtalet är en juridisk pinsamhet”

Tidningen Journalistens chefredaktör, Helena Giertta, recenserade Martin Jönssons analys med orden: ”Lysande skrivet.” Och hennes kollega Axel Andén, chefredaktören på Medievärlden, instämde på Twitter: ”Ja, läs!”.

Stödet från branschmedier, konkurrenter och tunga publicister känns bra att ha med sig in i sal fyra i Malmö tingsrätt i dag. Inte bara Svenska Journalistförbundet och Tidningsutgivarna har ju kritiserat Jörgen Larssons åtal, många kända reportrar och krönikörer har också tagit ställning för Expressen.

Robert Rosén, tidigare chefredaktör för Gefle Dagblad och ledamot av Pressens Samarbetsnämnd, skriver i sin blogg följande:

”Det är obegripliga åtal som äventyrar respekten för rättsväsendet och därtill är ett slöseri med samhällets resurser.”

Här sitter Micke Ölander, reporter på Kvällsposten, med den kpist som han köpte och överlämnade till polisen 1981. Det blev naturligtvis inget rättsligt efterspel av detta reportage, bara ett vapen mindre i Malmös undre värld, och jag visar egentligen bara bilden som en bakgrund till den rättegång som inleds klockan 09 i dag. Då står nämligen jag och två kollegor, Diamant Salihu och märkligt nog också Andreas Johansson, inför rätta i Malmö tingsrätt.

Vi är misstänkta för vapenbrott på grund av detta reportage i Expressen från oktober 2010:

Jag ska inte upprepa all känd fakta om reportaget – vi ville undersöka politikers och polisers påståenden om att det var enkelt att skaffa illegala vapen i Malmö – men måste ändå få påminna om att det var Expressens reporter som kontaktade polisen för att få överlämna pistolen vi köpt.

Varje fall är unikt, men journalistiken känner man igen:

Så här såg det ut i FIB/Aktuellt redan 1967 när Jan Guillou och Arne Lemberg hade köpt, och till polisen lämnat in, en kpist. Åklagarbedömningen den gången:

Det blev inget rättsligt efterspel då heller, alltså, och det vanligaste är väl att det ser ut ungefär som i Aftonbladet 1995 när reportern Lennart Håård inför tidningens fotografer lämnade över ett – av en tipsare påstått – Palmevapen till rikskriminalen:

Polisen tog, förstås, emot vapnet för att undersöka det och Håård hamnade inte i domstol för att han gett polisen ett illegalt vapen. Inte heller Christian Holmén, reporter på Expressen, brottsmisstänktes för det här reportaget 2006:

Också när Expressen gav polisen den så kallade Mockfjärdsrevolvern var rikskriminalen tacksam, och att åtala våra medarbetare var aldrig aktuellt. Men i dag blir det alltså rättsprocess om den insmugglade tjeckiska pistol som Diamant Salihu kom över och då gav till polisen.

Reportagen här ovan är förstås från olika år och gjordes med olika förutsättningar, men min poäng är att det – givet historien – är anmärkningsvärt att kammaråklagare Jörgen Larsson nu plötsligt ger sig på den undersökande journalistiken. Utfallet vet vi inte, och det slutgiltiga beskedet lär knappast ges av Malmö tingsrätt, men som prejudikat blir det intressant.

Martin Jönsson i Svenska Dagbladet i går:

”Självklart måste Expressenmedarbetarna frikännas från brott, allt annat vore en juridisk skandal.”

Mediedebattören Robert Rosén i går:

”Journalisterna måste frikännas.”

Klockan 08.15 i dag börjar Expressen.se direktsända från Malmö tingsrätt och sedan blir det uppdateringar hela dagen. Vi direktrefererar från hela förhandlingen.