Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Ny lista över viktiga opinionsbildare påminner om nyhetsmediernas värde

I dagarna kommer sannolikt flera dagstidningar och branschmedier att notera den nya listan över Sveriges mäktigaste opinionsbildare som DSM låter ledarskribenter, debattredaktörer, krönikörer och samhällsdebattörer rösta fram. Flera redaktioner kommer också säkert, som Expressen gör i dag, att framhålla sina egna medarbetare och påminna om att just deras opinionsbildare finns i just deras mediekanaler. Så här ser exempelvis Bekantas Bekanta-sidan ut i dag.

Såna här listor och såna här publiceringar ser man hela tiden, och en förklaring är förstås att medierna gärna vill marknadsföra sig. Om man varje dag avsätter tid, plats och pengar för att publicera åsikter på ledar- och kultursidor, på nyhetsplats och i bloggar… ja, då är det naturligtvis ett bra kvitto på kvaliteten att inför sin publik kunna påminna om att det som tycks faktiskt har någon sorts betydelse.

Så när Expressen i dag väljer att skriva om att jag är framröstad till 11 på DSM-listan över mäktigaste opinionsbildare och att den också innehåller K-G Bergström (20), Lotta Gröning (28), Niklas Svensson (33) och Christian Holmén (34) handlar det för vår del i viss mån om att försöka förklara att Expressens åsikter är angelägna.

Men: är Anders Borg verkligen mäktigare än Fredrik Reinfeldt och är de båda M-politikerna bättre opinionsbildare är DN:s Peter Wolodarski som är trea?

Det kan ju ingen veta. Såna här omröstningar saknar förstås all vetenskaplighet – jag behöver inte ens lista exempel på invändningar som man kan ha – och de kan heller inte jämföras med varandra.

När tidskriften Fokus publicerade sin uppmärksammade makthavarlista placerades jag förvisso högst bland mediefolket – men på en 52:a plats.

Hur hänger det ihop med 8:e plats hos DSM? Svaret är att det lika gärna hade kunnat vara platserna 152 respektive 18 eller vad som helst. Kriterierna är olika. Hur jämför man egentligen Lena Mellin med Jan Helin, båda på Aftonbladet och båda opinionsbildare både som skribenter och utgivare? Peter Wolodarski syns ofta i tv – men hade egentligen inte Gunilla Herlitz större inflytande över DN:s bevakning av exempelvis Carema-affären, en skandal som onekligen påverkat den politiska debatten det senaste året? Och så vidare. Det här går förstås inte att jämföra och det är heller inte viktigt.

Jag tycker poängen är en annan: alla såna här listor har ett och samma värde och det är ett påvisa att de etablerade mediernas opinionsbildning fortfarande är relevant. Men om det är P J Anders LinderSvD eller Inger ArenanderDagens Eko som står överst eller sist på en lista, vilken det nu än är, är inte avgörande.

Det är väl heller ingen vågad gissning att medierna möjligen övervärderar sina egna opinionsbildare när maktlistorna sammanställs, men inte heller det gör något. Det anar nog alla som tar del av dem. Poängen här, menar jag, är att all rankning av opinionsbildare erinrar redaktionerna om vikten av att satsa på opinionsjournalistik och just  d e t tror jag är viktigt. Starka subjektiva röster, gärna kontroversiella, bör välkomnas i mediebruset.