Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

MEG 12 och Ranelids mirakel i kväll

Mediedagarna i Göteborg blev något av en succé. Det som kallades för #meg12 på Twitter var några dagar – för att inte säga dygn… – av diskussioner i Svenska Mässan och påfallande många mediechefer var på plats.

Sveriges Television och Aftonbladet hade förlagt företagsledningsmöten till Göteborg, organisationerna Tidningsutgivarna och Medieföretagen håll årsstämmor på plats och Sveriges Radio sände förstås direkt. Eva Hamilton, Jan Helin, Mats Svegfors och Cilla Benkö var heller inte direkt ensamma – klyschan ”alla-var-där” stämde nästan. Jag fick beskriva mina intryck för Resumé (”Myser på Meg”) och mingelvimlar med TT:s Kerstin Pilhage på Medievärldens sajt:

Fler bilder från MEG här.

Men det var rätt mycket allvar också. Jag deltog i två paneldebatter, arrangerade av Tidningsutgivarna (TU) respektive Svenska Journalistförbundet (SJF), och båda handlade om Yttrandefrihetskommitténs (YFK) arbete med Tryckfrihetsförordningen samt Yttrandefrihetsgrundlagen.

Man kunde ju ana att det kanske skulle vara åtminstone några åhörare som skulle höra båda diskussionerna, så dag ett – hos TU – fokuserade jag på pressetiska frågor och beskrev en del förslag till förbättringar av det självsanerade systemet som jag också redovisade för Pressens Samarbetsnämnd på dess senaste sammanträde. Dag två – hos SJF – passade jag istället på och varnade inte bara för YFK utan också för alla andra nya hot mot journalistiken. Dessa kan som bekant döljas i andra lagförslag om inskränkningar i kreditupplysningarna, ökade möjligheter för polis och Säpo att signalspana, förbudet mot kränkande fotografering… osv.

Det var påfallande mycket folk i hörsalarna, och nästa år kommer nog ännu fler. Robert Rosén har sammanfattat MEG 2012 här och i morrn tänkte jag blogga om hur MEG 2013 blir supersuccé.

x x x

Vanligaste samtalsämnena i år var Fredrik och Filippa Reinfeldt.

Samt Melodifestivalen. Så här går det i kväll:

1) Lisa Miskovsky.

2) Björn Ranelid & Sara Li.

3) Danny.

Många kollegor har studerat nedladdningslistor och hört låtarna om och om igen på Spotify. De är överens om att Loreen vinner, men jag är inte lika säker på att ”Mello”-publiken är densamma som på Spotify.

Och – det kan bli ett mirakel, Ranelid och Sara har en refräng och de kan faktiskt vinna i Globen.