Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Twitter larmar om fel i Expressens länkar och vi agerar direkt

2009 bloggade jag om reklam på sajten, “Kritik mot annonslänkar på Twitter fick oss att agera”, och inledde självkritiskt texten så här:

”Jag ska inte fördjupa mig i teknik, men bloggare och mikrobloggare uppmärksammade oss på att några annonslänkar på Expressen.se saknade texten ”nofollow” i sin information. Denna sammanskrivning på engelska låter ju som grekiska för de flesta av oss, men i korthet handlar det om att Expressen.se inte hade den information i de sålda länkarna som krävs för att sökmotorer säkert ska kunna identifiera länkarna som just annonser.”

Jag upprepar dessa ord igen, eftersom sökmotorexperten Nikke Lindqvist i går larmade – på Twitter – om att Expressen.se åter har länkar till annonssidor som saknar så kallad ”nofollow”-kod. Enkelt förklarat är detta alltså en kodsnutt som redovisar att det är en länk till kommersiellt innehåll, en annans, vilket påverkar Googles värdering av landningssidan.

Detta förklarar Google här.

Vi har helt enkelt missat detta i de senaste länkarna, men redan igår kväll löste vår teknikleverantör Bonnier Digital (tidigare Bink) delar av problemet. Under kommande vecka hoppas vi ha åtgärdat felet helt och hållet.

Jag vill dock vara tydlig med att Expressen inte säljer länkar, som @nikkelin skriver. Våra tydligt annonsmärkta advertorialpuffar leder till dels annonssidor i vårt eget ramverk med Expressen-url, dels till Marketnews.se som publicerar reklam. Vi leder läsare till annonserna, konstigare än så är det inte — men självklart ska det länkarna ha korrekta koder. Därför inledde vi omedelbart ett arbete med att rätta till felaktigheterna.

Om det föreligger missförstånd mellan vår Försäljnings- och IT-avdelning kommer vi att klargöra dessa direkt, självklart ska Expressen.se följa alla regler. Detta gäller också de länkar som Christian Bolstad twittrade om, som @Bolstad, i går. Vi ska se över dessa också, och är tacksamma för att vi uppmärksammats på länkarna. Som alla förstår vill vi att allt ska vara rätt.