Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Wikileaks och Expressen – nya avslöjanden i dag

I dag fortsätter Expressen att berätta om Wikileaks och grundaren Julian Assange. Nu är det reportrarna Kassem Hamadé och Christian Holmén som granskar organisationens plan för att straffa Sverige om Assange lämnas ut från Storbritannien, för att förhöras om de uppmärksammade sexbrottsmisstankar som Expressen tidigare avslöjat. Våra journalister har nu tagit del av interna Wikileaks-dokument, och under researcharbetet – som pågått sedan december – har flera uppgifter som vi fått tillgång till bekräftats i andra sammanhang. Så här ser det ut i tidningen i dag:

Så ser alltså ut på sidorna 8, 9, 10 och 11 i dag. Utrikesminister @carlbildt har kommenterat Wikileaks uppgifter på Twitter och mer utförligt i bloggen ”Alla dessa dagar”. Svenska Dagbladet rewritar Expressen här, och även Aftonbladet återger vår nyhet.

Som bakgrund kan nämnas att Wikileaks aldrig gillat Expressens rapportering. En av grundarna, en nu avhoppad tysk dataexpert, hävdade i sin bok att Expressen ”bröt mot alla regler” när vi i augusti 2010, tack vare reportrarna Diamant Salihu och Niklas Svenssson, var först med nyheten om att Julian Assange var anhållen i sin frånvaro för misstänkta sexbrott i Stockholm:

En annan företrädare för Wikileaks påstod att Expressen hade betalat kvinnorna som anmälde Assange. Och när sedan Wikileaks svenske representant, Johannes Wahlström, fördes av polisen i samma utredning frågade han oroligt om hans ord skulle hamna i Expressen? (Det gjorde de.) Sexbrottsmisstankarna var en historia som blev till en världsstory. Wikileaks kallade, på sitt officiella Twitter-konto, Expressen för en ”högerkvällstidning” och fortfarande publicerar @Wikileaks och en svensk talesperson, som har ett privat Twitter-konto som regelbundet används för kritik mot svenska journalister, attacker mot bland annat Expressen. Men det påverkar inte oss. Vi agerar konsekvensneutralt:

I mars 2011 citerades Expressen åter av utländska medier när Christian Holmén och Niklas Svensson avslöjade att en polis som var inblandad i den tidiga hanteringen av brottsutredningen mot Assange var vän med en av de anmälande kvinnorna. Och därefter ett nytt avslöjande, först på Expressen.se och därefter i print:

I april 2011 planerade Wikileaks att bland annat offentliggöra hela den amerikanska krigsmaktens akt om Kubasvensken, Mehdi Gezali, som satt inspärrad på Guantanamo-basen. Materialet skulle släppas till nyhetsmedier som Wikileaks hade förhandlat med, men Expressens Christian Holmén och Micke Ölander fick i förväg loss dokumenten från en oberoende källa och kunde redovisa Gezali-akten. Ett scoop, förstås, men Wikileaks menade att det var organisationens ”fiender” som låg bakom publiceringen. (Wikileaks hade nämligen gjort upp med en annan svensk kvällstidning om att den skulle få Guantanamo-scoopet.)

I dag handlar det alltså om hur Wikileaks tänker agera mot Sverige, om Julian Assange förs över till den svenska rättvisan och riskerar att utlämnas vidare till USA. Assange hävdar att han har tillgång till amerikansk diplomatpost som, enligt Wikileaks, skulle visa att Sveriges utrikesminister Carl Bildt är ”informatör” åt USA. Några bevis har Wikileaks ännu inte presenterat, men Expressen har tagit del av organisationens interna dokument och deras plan är att på olika sätt agera mot Sverige.

Också vi på Expressen har av Wikileaks anklagats för att ingå i en konspiration ihop med amerikanska myndigheter, i syfte att stoppa Julian Assange. Jag brukar alltid skratta åt sånt, men har ofta förvånats över hur till och med kända debattörer så tvärsäkert kan ta ställning för Julian Assanges oskuld och slå fast att det svenska rättssystemet är ”politiserat” och allt vad som nu sägs? Rimligen är det bara han och de två kvinnorna som faktiskt vet vad som hände, och alla andra borde istället invänta en förundersökning och eventuellt åtal och dom. Men så logiskt fungerar det inte när Hollywood-kändisar och andra propagerar för Julian Assange och emot Sverige.

Man ska nog inte helt avfärda smutskastning. När den amerikanska affärstidningen Wall Street Journal var i Stockholm för att göra reportage om Julian Assange, så fann jag mig helt plötsligt sitta med en WSJ-journalist som faktiskt frågade – förvisso leende… – om jag verkligen inte hade tagit emot svarta pengar av USA? Det lät ju inte direkt som om WSJ-reportern trodde på detta, men det var ändå ett bra exempel på hur saker fäster.

Expressen fortsätter i alla fall att granska Wikileaks. I dag var det Kassem Hamadé och Christian Holmén som skrev, med lite hjälp av politiska reportrarna Karl-Johan Karlsson och Niklas Svensson som pratade med statsminister Fredrik Reinfeldt respektive UD:s presschef Anders Jörle.