Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Snålblåst utanför Sveavägen 68 men inga ironiska bloggare på plats för att bevaka inrikspolitiken

Här står Niklas Svensson på Sveavägen 68. Direktsändningen i Expressen TV pågick i cirka åtta timmar och jag tog det här fotografiet med min iPhone – den som ni ser på bilden är Erik Gustafsons, han är på vår tv-redaktion och visar hur sändningen går ut på mobilsajten och i våra appar.

Jag åkte i går ner till Socialdemokraternas partihögkvarter för att hälsa på våra utsända, och på trottoaren stod också fotografen Suvad Mrkonjic och frös tillsammans med Niklas och Erik. När reportern Johanna Schreiber anslöt fick hon låna mina vantar.

Om möjligt vill man ju gärna hjälpa till, i förrgår kväll ringde jag politikreportern Karl-Johan Karlsson och bad honom och kollegorna utanför S-kansliet att SMS-a sina pizzaönskemål till webbens editionschef, Håkan Wikström, för att han skulle lösa matfrågan åt folket på plats. Men ibland kan välvilligheten bli missriktad…

När jag och Niklas Svensson i går huttrade kom vi på att man borde ha en eldriven infravärmare, alltså en terassvärmare, intill den fasta kamera framför vilken Niklas gör sina ståupp:or hela tiden. Om vi nu har ett flertal medarbetare ute i kylan, nog borde vi se till att göra det lite drägligt där? Så jag knatade i väg till Clas Ohlson-butiken och kollade sen med John Wall, men några värmare blev det inte. De hade bara för inomhusbruk, och när jag sen kom tillbaka till S-kansliet berättade projektredaktören Christina Lundell att vi faktiskt redan hade flyttbara infravärmare i Expressen-bussen. Så då bar jag ut två stycken sådana till vår kameraposition och trodde, måste jag tillstå, att vi hade löst problemet. Då kom dock en bestämd man från SVT eller TV4.

Kort sammanfattat förklarade han att om vi kopplade in våra infravärmare på den gemensamma sladd som alla tv-kanalerna använde, då riskerade jag att slå ut allas direktsändningar från VU-mötet. Han såg inte ut som om att han tyckte att det var en bra idé. Jag kände själv att det nog inte hade varit någon större succé om Håkan Juholt hade klivit ut just då. Så vi avstod, men lärde oss i alla fall lite mer om 3-fasel.

Allt det här kan tyckas som trams – visst klarar sig journalister utan infravärmare! – men då har man inte riktigt fattat poängen. För vad jag vill exemplifiera är behovet av infrastruktur och logistik. På Sveavägen mitt i Stockholm klarar vi oss alltid – men om man ska göra åtta timmar tv i ett svep är det ju ingen nackdel om förutsättningarna är de bästa.

Det finns alltid folk som i exempelvis sociala medier på nätet vill kritisera de journalister som ambitiöst väntar ute på ordföranden för Sveriges största riksdagsparti, och det kan man ju bjuda på. Gissningvis har den som har tid att tänka ut ironiska hashtags till Twitter om politikbevakningen aldrig satt sin fot vare sig på en nyhetsredaktion eller inne på Sveavägen 68, så sådan kritik kan man ju helt förbise.

I torsdags lät Socialdemokraterna först alla närvarande journalister vänta inne i entrén, men på kvällen kördes de ut på gatan. Den informationsstrategin kan man ju fundera lite kring om man är mitt i partiets största kris någonsin, men också på fredagen lät sossarna alla journalister stå ute. Om jag hade varit kommunikationschef för det ”statsbärande” partiet hade jag nog släppt in Aftonbladets Peter Kadhammar, Expressens K-G Bergström, Rapports Mats Knutson och alla de andra i värmen och försökt utnyttja tillfället till att en bättre bild av partiet. Men det är ju jag.

Bara själva åsynen av länkbussar från SVT, Sveriges Radio och TV4 samt Expressens i jämförelse gigantiska bussbjässe borde ju påmint Socialdemokraterna att det hade varit tillämpligt att agera proffsigt, men det vet kanske att de alltid ges nya chanser. Klockan 15 i dag håller Håkan Juholt presskonferens i Oskarshamn.