Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Första kyrkupplagan 1978

Jag har flera gånger nämnt ”kyrkupplagor” i bloggen, senast i fredags när vi gjorde en sådan för att åtminstone en stund försena konkurrentens möjligheter att rewrita Expressens scoop om den – sannolikt – manipulerade ”kungabilden”.

Men hur uppstod begreppet ”kyrkupplaga”? Jo, den 31 januari 1978 tryckte Expressen en förstaupplaga i bara några hundra exemplar. Syftet var att distribuera denna endast till Dagens Nyheter och Aftonbladet, och samtidigt som redaktionerna bytte sina respektive förstaupplagor så distribuerade Expressen i själva verket ut redan ut en andraupplaga som hade en annan toppnyhet:

I den stora upplagan avslöjade Expressen att fp-ledaren Per Ahlmark skulle avgick. Det var chefredaktör Bo Strömstedt som hade fått veta detta – faktiskt klädd bara i morgonrock hemma, när Ahlmark kom för att berätta i förväg. Men i den lilla upplagan kunde man istället läsa om hur mycket pengar man kunde spara på att gå ur Svenska Kyrkan. Den sistnämnda nyheten fick nog inte Aftonbladet att göra extraupplaga, direkt, och därav uttrycket ”kyrkupplaga”. När vi gjorde en sådan i fredags var det väder på ettan istället för kungabilden, som Expressen hade låtit granska.

Man kan naturligtvis fråga sig hur mycket tid man egentligen vinner på en ”kyrkupplaga” 2011, när nyheter citeras i tv och radio och dessutom sprids på nätet. Men greppet ska nog ändå inte underskattas, det finns några goda anledningar till att göra sådana vid större avslöjanden – inte minst interna.

Vad det lider har förstås konkurrenten ändå Expressen i sin hand, och då kan det se ut så här på sajten när man går igång på vår nyhet: