Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

BILDEXTRA Kyrkupplagan i dag

Nyheten om ”kungabilden” toppade tv-sändningar och diskuterades i ”Nyhetspanelen” i TV4 i morse och nu sprids på många sajter. För oss på Expressen är det förstås roligt att Michael Syréns och Christian Holméns scoop får så stor uppmärksamhet, men vi ville ju gärna vara exklusiva i print i dag. Därför gjorde nattredaktionen en så kallad ”kyrkupplaga” som inte innehöll ett ord om någon Mille Markovic eller monark. I kyrkupplagan handlade toppstoryn istället om vädret.

Expressen gör kyrkupplagor någon gång per år, i syfte att försena en eventuell extraupplaga från konkurrenten genom att inte tillgängligöra vår tidning allt för tidigt. Själva nyheten förmedlas förstås i etermedierna, men lite tid vinner vi. Sedan ska man heller inte underskatta att det är ett klassiskt kvällstidningsknep som faktiskt hör fajten till.

En känd kyrkupplaga från de senaste åren är dagen då Expressens Tommy Schönstedt avslöjade att Victoria och Daniel skulle gifta sig. ”Det gjorde att de inte hann få med nyheten i sin papperstidning”, sa dåvarande editionschefen Viveka Hansson till Dagens Media. Den gången hade vi Caroline-mordet på ettan och en nyhet om Linda Rosing på löpsedeln, för att inte röja kronprinsessans förlovning.

Också när Christian Holmén letade upp den försvunna Mockfjärdsrevolvern, som Palmegruppen letat efter, gjordes kyrkoupplaga. Likaså när Peter Thunborg, tillsammans med en grupp reportrar, fick fram att den avlidne finansmannen Jan Stenbeck hade en okänd son.


Här kyrkupplagan och den ordinarie upplagan.

FOTNOT: Se ”Nyhetspanelen” i TV4 här. Programledarna Jenny Strömstedt och Steffo Törnquist diskuterar med Göran Greider, Hanne Kjöller och Leo Lagercrantz.