Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Expressenchef ny programdirektör på TV4

Här – på galan ”För varenda unge”, som sändes i TV4 i våras – sitter Viveka Hansson med Arne Weise. Den senare är ju redan en tv-legend, men den förra började inte sin journalistkarriär riktigt så. 1995 klev hon in på Expressen efter att bland annat ha jobbat i stall och på zoo. Kanske var det därför som Viveka Hansson trivdes så bra på den cirkus som är allmänt känd som ”Expressen”?

Men nu är det slut – för den här gången. För efter 16 år i kvällstidningsmanegen hoppar hästtjejen från Norrtelje Tidning vidare till TV4 för att där bli programdirektör för det som kallas för ”nyheter och samhälle”.

Hon blir därmed ännu en i raden av kvällspressjournalister som rekryteras till morgontidningar eller etermedier för att göra dessa lite mer tillgängliga och kanske vassare. (Minns exempelvis min bloggpost ”Alla är vi tabloider” som listade många kända namn och bland annat konstaterade att förre chefen för ”Nyheterna” i just TV4, nye Dagens Eko-chefen Anne Lagercrantz, också varit på Expressen.)

Här är hon prisutdelare av ”Lilla Journalistpriset” 2009, men på Expressen började Viveka som vikarierande nyhetsreporter, blev fast anställd och därefter biträdande nyhetschef, nyhetschef och editionschef. Som högsta operativ chef vid vår nyhetsdesk har hon haft ansvar för löpsedlar och förstasidor de dagar hon varit i tjänst, och det är man enligt ett så kallat ”4-5-5”-schema: jobb fyra dagar, ledig fem dagar, jobb fem dagar… sen vänder det med ledighet fem dagar, jobb fyra dagar och så ledighet fem dagar. På lediga dagar är det möten, planering och förberedelser. Och sedan på det igen med skiftarbetet: dagligt ”11-möte” med nyhetsledningen och så ansvarig för tidningen fram till deadlines cirka 15, 16 timmar senare. Ja, det är ett hårt jobb att vara editionschef på kvällstidning…

Men: det är också otroligt inspirerande att få göra tidning vid stora nyhetshändelser, när man vet att cirka en miljon läsare per dag ska informeras. Här ovan ser ni nyhetsreportern Tommy Schönstedt och Viveka efter Tsunamin i Japan i våras.

Viveka jobbade tidvis också med projekt, som när hon ansvarade för vår rekordsnabba lansering av en iPad-app – här är en bild från ”Nyhetsmorgon” i TV4 dit Viveka var inbjuden för att berätta om Expressens satsning:

(Bonusinfo om just den här bilden är ju ytterligare kopplingar mellan Expressen och TV4: programledaren Steffo Törnquist var sportkrönikör hos oss och kollegan Jenny Strömstedt allmänkrönikerar här nu.)

Senast gjorde Viveka en hästbilaga på lediga dagar mellan editionschefspassen, och som ni förstår så brinner hon för journalistik. TV4 får en programdirektör som är lika omdömesgill som energisk, och hon får det nog spännande där.

Det händer ju en hel på Fyran och den som tror att broadcast-kanalernas nyhetsverksamheter sitter stilla när mediekartan ritas om har inte sett exempelvis BBC´s nyhetsbevakning på nätet, följer inte Sky News flöden på Twitter, vet inte att norska TV2 planerar efterföljare till Nyhedskanalen med ytterligare två nischade tv-kanaler om ekonomi och sport… och så vidare. Snart kommer ju dessutom TV4 News, ett namn som inspirerats av den danska nyhetskanalen TV2 News.

Svenska Fyran har ju sin flaggskeppssändning klockan 22 i den moderkanal som ofta kallas för ”stor-Fyran”, och det är väl en rimlig gissning att det är där Vivekas fokus kommer att hamna för att utveckla innehållet.

Så: spännande tider – också i tv.

Den här utvecklingen, att många fler medier än kvällstidningarna ”tabloidiseras”, beskrev jag även i bloggposten ”Morgontabloidernas nyheter” men mest relevant nu är kanske inlägget ”Tabloid-tv i SVT och TV4”? För så tror jag att det blir: mer täta, snabba, effektiva tv-nyheter och rimligen är det en tydlig signal om detta när den största kommersiella tv-kanalen hämtar en programdirektör från en kvällstidning.

För oss är det smickrande att TV4 hittar sin programdirektör i Expressens redaktionsledning, och numera är det ju lite vanligare att man byter redaktion än förr. Just Viveka Hansson har förvisso varit på Expressen sedan 1995, men bland våra egna högsta redaktionella chefer finns ju bland andra Anna Rastner som var vd på TV8, Mattias Lundell som var nyhetschef på Aftonbladet.se och Leif Kasvi som var editionschef på Aftonbladet.

Här står för övrigt Anna Rastner och Viveka Hansson på nyhetsredaktionen, under kronprinsessan Victorias bröllopsfestdagar, och att det rör på sig mer idag tycker nog alla journalister egentligen är rätt bra – själv har jag ju också sagt upp mig från Expressen en gång, men det är verkligen en helt annan historia.

”Det är inga svängdörrar på Expressen”, sa dåvarande chefredaktören Staffan Thorsell varnande till mig när jag den gången – efter lite beslutsvånda – bestämt mig och fick gå på dagen. (Sedan kom jag tillbaka som… redaktionschef.)

Magnus Alselind, Vivekas kollega som editionschef, har också sagt upp sig och kommit tillbaka några år senare men mest klassisk var nog Lars Näslunds korta karriär utanför Expressen-huset: han var redaktionschef när han sa upp sig, jag var faktiskt med när han skålade i champagne på en krog på Kungsholmen i Stockholm och sedan var det efterfest i Lars lägenhet med ett antal ex-medarbetare på Expressen som firade hans nya liv. Men när jag vaknade, några timmar senare, hade jag ett telefonmeddelande om att Lars hade börjat på Expressen igen… rena cirkusen! (Idag är Lars chef för vår redaktion i Göteborg.)

Vi säger tack till Viveka Hansson – för den här gången!

(Den här bilden togs i våras, när Expressen-bussen invigdes, men nu blir det väl istället OB-bussar för Viveka. Det är dock mer glamour hos oss!)