Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vi vet ingenting om Dawit Isaaks öde nu

Riksdagsledamoten Arhe Hamednaca spred i går obekräftade uppgifter om att Dawit Isaak uppges vara död. Han sa det i radio och en av lyssnarna – dessutom på Dawit Isaaks födelsedag – var den fängslade trebarnspappans äldsta dotter. Jag tycker att S-politikern borde ha försäkrat sig om att den närmaste familjen var informerad om de nya uppgifterna, innan de presenterades i Lars Adaktussons program i Radio 1.

Betlehem, dottern, uppgav nämligen under sändningen för mig:

”Vi vet ingenting”.

Och Yoran, Dawit Isaaks son, mejlade i går kväll:

”Vi tror inte på detta och hoppas på det bästa.”

Adaktusson, en seriös och etablerad journalist som engagerat sig i detta fall i många år, sa under programmet att ”enligt vad Radio 1 och det här programmet erfar” så finns inte Dawit Isaak kvar i fängelset längre. Och så fyllde socialdemokraten Arhe Hamednaca på med att han blivit uppringd av en person och fått höra att ”Dawit lever inte längre”.

Påståendet fick förstås stor uppmärksamhet. Om en ledamot av riksdagens justitieutskott, där Arhe Hamednaca sitter, säger såna här saker citerar naturligtvis alla stora nyhetssajter Radio 1. Det är helt normalt och Tidningarnas Telegrambyrå skickade snabbt ut flera telegram. Det första inleddes:

Dawit Isaak kan vara död

Stockholm (TT)
Enligt Lars Adaktusson i Radio 1 finns det uppgifter som tyder på att den svenske journalisten Dawit Isaak, som suttit fängslad i Eritrea sedan 2001, kan vara död.”

Jag var redan tidigare inbjuden till Radio 1 för att diskutera hur medierna bevakar Dawit Isaak-fallet, men när de nya uppgifterna blev kända så handlade förstås samtalet mellan Adaktusson, Leif Öbrink från “Stödkommittén för Dawit Isaak” och mig också om dessa.

Jag betonade gång på gång att riksdagsledamotens uppgifter var obekräftade, och S-politikern själv tillstod i programmet att de bara var ”spekulationer”, men en hel del blev ändå rätt olyckligt tycker jag.

Det antyddes ju i radio att Dawits barn skulle ha samverkat med regimen eller åtminstone med regimtrogna krafter när de lät sig intervjuas i Svenska Dagbladet förra veckan, och det är en rätt hård anklagelse mot två 17-åringar som saknar sin far.

I en intervju med Tidningarnas Telegrambyrå hävdade sedan Leif Öbrink att ”familjen är i händerna på regimen” och anklagade därefter sin vän, Lars Adaktusson, i hårda ord:

“Det här är sensationslysnad från Adaktussons sida”, sa Öbrink till TT. Under radiodebatten menade Öbrink också att Svenska Dagbladet var “nyttiga idioter” när de publicerade reportaget med Dawits barn.

Barnen, ja. I gårdagens Expressen skrev Betlehem Isaak en krönika apropå att hennes pappa fyllde år, och i dag skriver hon i Expressen igen om Radio 1-programmet. Hon är också arg – men på Adaktusson, Öbrink och de exileritreaner som uttalade sig i radion.

Det vi hörde i radion går var ett på många sätt fruktansvärt besked, oavsett vad som är sant.