Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Om drev och vad vi snart får läsa

Det är alltid fel med drev. (Att det nu handlar om en oppositionsledare, Håkan Juholt, som brutit mot riksdagens regler är bara undantaget som bekräftar regeln.)

Det är typiskt att drev nästan alltid riktas mot kvinnliga politiker. (Att Juholt, liksom snart avgångne Lars Ohly, liksom så ifrågasatte Göran Hägglund, råkar vara män är bara undantagen som bekräftar regeln.)

Medierna ställer orimliga krav på tillgänglighet under ett drev. (Att Juholt förvisso endast hållit en presskonferens, i fredags, och fram till gruppmötet i dag därefter bara kommunicerat via ett Facebook-inlägg, pressrelease och en TT-intervju är bara undantag som bekräftar regeln.)

Reportrarna borde inte jaga Juholt eftersom han ju klargjort att han inget får säga på grund av att det har inletts en förundersökning om brott. (Att S-ledaren dock har helt fel och att till och med åklagaren anser att det är Juholts mänskliga rättighet att få uttala sig, är bara undantag som bekräftar regeln.)

Mediernas granskning drabbar Juholts sär… förlåt, sambo och hon är ju knappast statsministerkandidat utan en privatperson. (Att just hon framträdde offentligt på kongressen som valde Juholt till partiordförande, att hon är dömd för bedrägeri och att hon bott gratis på skattebetalarnas bekostnad i en fyrarummare är bara undantag som bekräftar regeln.)

Det är den borgerliga pressen som politiserat nyhetsbevakningen. (Att det var socialdemokratiska Aftonbladet som avslöjade S-ledaren är bara undantaget som bekräftar regeln.)

Det finns ingen motvikt till de borgerliga ledarsidornas kritik mot socialdemokratin. (Att s-tidningen Aftonbladets ledarsida lojalt höll tyst om Juholtaffären i flera dagar är bara undantaget som bekräftar regeln.)

Arbetarrörelsen har ingen egen opinionsbildning. (Att Aftonbladets politiska chefredaktör rekryterades från jobbet som kommunikationschef hos Socialdemokraterna, och att LO häromdagen aviserade en satsning på 150 miljoner kronor på medier, är bara undantag som bekräftar regeln.)

Expressens nyheter om Juholtaffären är en bekräftelse av Kent Asp-påståendet från valrörelsen om att Expressen, av fem jämförda tidningar, var mest kritisk mot Sahlin/Koalitionen. (Att Expressen, också enligt Kent Asp, samtidigt var näst mest kritisk mot Reinfeldt/Alliansen av de fem jämförda tidningarna är bara undantaget som bekräftar regeln.)

Medierna låter politiska motståndare kräva Juholts avgång. (Att det första, relevanta, kravet på avgång kom från en partikamrat som är S-kommunalråd i Katrineholm är bara undantaget som bekräftar regeln.)

Medierna låter dessutom borgerliga åsiktsmaskiner ta chansen att stå på bästa sändningstid och kritisera Juholt. (Att det var en chefredaktör för en s-tidning som i Aktuellt blev först att lyfta på locket är bara undantaget som bekräftar regeln.)

Medierna har tagit första bästa chans att kunna kritisera en ny S-ledare. (Att Juholt själv petat kvinnor och invandrare i S-ledningen, gjort sig av med erfarna före detta ministrar, att han sjabblade med den svenska Libyeninsatsen, att hans skuggbudget underkändes av den egna riksdagsgrupppen och så vidare… alla dessa problem är bara undantag som bekräftar regeln.)

Det handlar bara om lösnummerförsäljning. (Att alla etermedier toppar med Juholtaffären, och att exempelvis Expressen inte gjorde ”löp” på storyn i dag, är bara undantaget som bekräftar regeln.)

Tidningsföretagen skapar drev för att tjäna pengar. (Att morgontidningen Dagens Industri, för att ta ett exempel, lade ut eftermiddagens scoop om att Juholts medarbetare hade varnat S-ledaren på sin gratissajt är bara undantaget som bekräftar regeln.)

Tidningarna använder anonyma källor för att hålla igång drevet. (Att Rapport, Aktuellt och TV4 Nyheterna alla citerar anonyma källor inom S är bara undantag som bekräftar regeln.)

Och så vidare… och så vidare.

Ungefär så här brukar det låta när mediekritikerna kommer igång och till allt detta brukar man kunna vänta sig ett och annat gement tillmäle som ”liberal”, ”bombliberal” osv.

Det där med ”högerpress” blir kanske lite svårare att få fäste för, när allt började i Aftonbladet och det var Göran Greider som var kritisk i tv-studion häromkvällen, men ska nog inte göra sig några illusioner om att det ändå inte kommer klagas på allt från arbetsmetoder till enskilda inslag eller artiklar.

Någonstans sitter det säkert en professor som, påhejad av vänsterdebattörer, klipper ur och räknar dagstidningsartiklar för att försöka förstå om mediebevakningen av Socialdemokraternas ordförande har varit positiv eller negativ de senaste dagarna…

Men än är vi mitt i pågående publiceringar, så kanske dröjer det lite än. Det ska i alla fall bli spännande att se vem som tar till pennan (näst) först om drev och nyhetsvärdering.