Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Misstänkt dataintrång – men mycket är oklart

Expressen utreder just nu ett misstänkt dataintrång i våra mejlsystem. (Faksimil från Resumé här ovan.) På tisdagsförmiddagen gjordes en polisanmälan om att lösenord till tidningens datorsystem har kapats, och just nu försöker vi skaffa oss en överblick om vad som har hänt.

Detta vet vi:

På ett Twitter-konto som uppges tillhöra riksdagsledamoten och avhoppade SD-ledamoten William Petzäll påstås i dag att SD:s ledning haft tillgång till mejl till och från journalister på Expressen och Aftonbladet. Expressens IT-avdelning har granskat uppgifterna och konstaterar att det flera lösenord som figurerat på nätet har varit korrekta och tidigare i bruk.

Detta vet vi inte:

Vem som publicerat anklagelsen på Twitter är inte känt. Petzälls juridiska ombud förnekar att de är han. Vem eller volka som gjort de misstänkta dataintrången är heller inte känt, en talesman för SD förnekar att partiet är inblandat.

Vad händer nu?

Expressen – och polisen om det inleds en förundersökning om brott – kommer att undersöka om någon olovligen haft tillgång till våra mejlsystem, om det skett något brott, vem som då är skyldig.

Expressen kan inte svara på de två sista frågorna och jag har därför, i alla intervjuer i dag, varit noga med att påpeka att ingen ännu vet vem som publicerat påståendena i William Petzälls namn och än mindre vem som – om de stämmer – gjort intrången.

Den som olovligen får tillgång till internt material kan försvåra en journalistisk granskning och dessutom kan få kännedom om okontrollerade uppgifter – rena tips – som kanske inte stämmer och som därför inte bör spridas på grund av att informationen kan skada den som tipset handlar om.

Detta är förstås mycket allvarligt. Du kan läsa mer här:

”Mattsson bekräftar: Expressen hackat” (Resumé)

”Mattsson bekräftar uppgifterna: Det stämmer” (Dagens Media)

”Mattsson: Vi utreder ett misstänkt dataintrång” (Medievärlden)

”Expressen anmäler till Säpo” (Dagens Media)

”Expressen utreder dataintrång efter twitteruppgiferna” (Expressen)

UPPDATERAT: Också Aftonbladet samt en av TV4 Politikerbloggens grundare, Daniel Alsén, har lämnat in polisanmälningar i dag.

Expressen och flera medier uppger också att ”Användaruppgifterna kan komma från blogghack”, men det finns fortfarande många oklarheter i den här historien. ”William är inte inblandad i det här”, säger Petzälls mamma till Göteborgs-Posten och frågan är då vem som kapade hans Twitter-konto?

”Ett absurt mediedrev”, säger SD-ordföranden Jimmie Åkesson i sin pressrelease.

Under ett stormöte tidigare i dag förutsåg jag att debatten snart kommer att handla om IT-säkerhet och hur redaktionerna hanterar sina mejl. På Medievärlden kan man nu läsa: ”Journalisternas lösenord skrämmande enkla att knäcka”.