Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Malmen hyllad av Strömstedt och alla andra vänner

I går tackades Thomas Malmquist av efter hela 44 år på Expressen. Men:

”Mitt äktenskap med Expressen tar aldrig slut. Vi har varit tre i mitt äktenskap. Jag, min fru och Expressen. Men vi kommer aldrig att skiljas”, sa 66-åringen .

Expressens förre chefredaktör, Bo Strömstedt, var först på plats i Expressens fik med en blomsterbukett och berättade om 1990. Tillsammans med vd Åke Ahrsjö hade Strömstedt varit i Singapore, och just denna dag – den 28 februari – hade Expressen publicerat en text av Anders Abenius om en spelkupp mot Tipstjänst. Tre förluster för Västra Frölunda hade gett 18 miljoner kronor på oddset. Men det var inte allt.

En kväll ringde Thomas och sa: ”Vill du vara med i tv i morgon?”.

”Inte om jag kan undvika det”, svarade jag.

”Du måste nog vara med”, sa Thomas. Sedan berättade han om det som kom att kallas för Spelskandalen.

Strömstedt konstaterade sedan:

”Året med tryckfrihetsåtalet efter Thomas Malmquists avslöjande om Spelskandalen är det jag saknar mest.”

Strömstedt backade ju som ansvarig utgivare aldrig för bråk i domstol om det gällde att försvara tryckfriheten. Och Malmquist, ”han tog inga fångar” i sina sportkrönikor – som förre sportchefen och nuvarande biträdande chefredaktör Per-Anders Broberg, konstaterade i sitt tal i går.

Det var många på plats när ”Malmen” blev pensionär. Som sonen Tom. Som fotografen Jan Düsing som bevakat många hockey-VM med honom, gamla sportreporterkollegor som Göran Söderlund och Lasse Olson, liksom Expressenprofiler som Börje Lundberg – som också kom till oss från Eskilstuna – med hustrun Ammi Bohm. Vd Bengt Ottsson. Men också gänget som gör SPORT-Expressen i dag; Christofer Brask som är tf biträdande sportchef lämnade över en gåva från vännerna och fotbollsreportern Mattias Lühr serverande legendaren prinsesstårta.

En tid hade ”Malmen” faktiskt två olika bildbylines för sina krönikor – en glad och en mer stram – så det gällde för redigerarna att välja rätt. Som tidigare sportchef och sportkrönikör är han en av Expressens verkliga hjältar, många minns Spelskandalen 1990 men det var faktiskt också ”Malmen” som 1977 avslöjade kinesernas läggmatcher i bordtennis. Och 1984, under sommar-OS, skrev han att svenska brottare var dopade och blev totalt utskälld också för detta. Men, precis som med Spelskandalen, bekräftades allt senare. I sina memoarer konstaterade Bo Strömstedt följaktligen bland annat:

”Min tillit till Thomas, och till hans källor, var stor.”

Det var för ”Malmen” som J-O Waldner berättade om sitt spelmissbruk och det är för ”Malmen” som Björn Borg berättat om… det mesta. Magnus Alselind, också han tidigare sportchef men nu editionschef, berättade i går om när Björn Borg efter flera års medieskugga och samma kväll som SVT skulle sända en dokumentär om honom – utan Borgs medverkan – ringde upp ”Malmen”, den ende journalist Borg litade på. För att det var dags att prata igen.

Under mitten av 90-talet jobbade ”Malmen” några år vid nyhetsdesken. Jag var nyhetschef och han var biträdande nyhetschef, och helgerna räddades av att ”Malmen” – eller snarare Bisse, antar jag – hade med sig smörgåsar till mig. Han såg nog att jag var bättre på att skriva nyhets-PM än att göra frukost, och det säger en hel del om vilket stort hjärta som han har.

Nyheter har alltid varit hemmaplan och så sent som i går morse, alltså samma dag som det hölls avtackning, möttes Christofer Brask av ett meddelande i telefonväxeln när han kom: ”Ring Malmen”. Ett nyhetstips, förstås.

Per-Anders Broberg berättade i går eftermiddag om greppen som togs när ”Malmen” var sportchef – som att det var då Glenn Hysén fick sina historiska sex getingar för insatsen på Wembley – och lämnade över löpsedeln om 56:orna som ju ”Malmen” skrev så mycket om. Den anspelade på juryutslaget, den där gången som Justitiekanslern – alltså statens advokat – försökte få Bo Strömstedt och Expressen fälld för publiceringarna av Thomas Malmquists uppgifter om Spelskandalen.

Vi åtalades på 176 punkter. Och vann med 176-0.

”Sorry Frank, Linda, Stenis & Björn NI VANN ALDRIG MED 176-0”, stod det på Thomas Malmquists löpsedel i går.