Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Lösenord, findrev och frågan om vem som vill skada SD med falska tweets

Hackerskandalen med över 90 000 lösenord på drift på nätet var förstås gårdagens stora nyhet. Här står jag i ”Aktuellt” och på väg in i studion konstaterade jag för en SVT-medarbetare att det var tisdagens fjärde intervju med en tv-kanal för mig. Jag fick också ge Expressens version i tre olika radioprogram och så blev det svar till Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Tidningarnas Telegrambyrå, Computer Sweden, Expo, Sydsvenskan, Dagens Juridik, Nyheter 24, Resumé, Dagens Media, Medievärlden och, förstås, Expressens sajt och tidning. Jag kanske har glömt någon redaktion, men det var onekligen lite körigt under några timmar. Jag försökte ringa, SMS-a och mejla till alla som sökt mig och beklagar om det dröjde något för en del.

Sämre gick det för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, gamla Krisberedskapsmyndigheten, som klockan 10.17 skickade SMS: ”Har du möjlighet att prata kort om kriskommunikationskonferensen i dag?”. Mitt svar: ”Nej. Kolla Twitter.” Ibland måste man krishantera sin egen verksamhet, så-att-säga.

Det här är från ”Rapport” och i korthet handlar historien om att tiotusentals personliga lösenord, hackade från sajten Bloggtoppen, funnits tillgängliga på Internet och bland alla drabbade finns journalister från Aftonbladet, SVT och TV4. Samt Expressen, som konstaterat att minst två medarbetares lösenord spritts på nätet. Samma lösenord användes till mejlsystem här på tidningen och det betyder att någon utomstående kan haft tillgång till dessa journalisters kommunikation.

Expressen, Aftonbladet och en av grundarna till TV4 Nyhetskanalen har polisanmält misstänkta dataintrång men vi kan i nuläget bara konstatera att våra lösenord funnits i fel händer. Vi kan inte slå fast att det har skett intrång och, i så fall, vilken intern Expressen-information som kommit andra till del. Det finns dock inga uppgifter om någon källskyddsskada, och kanske – eller är det bara en naiv förhoppning? – är det så att våra lösenord röjdes externt efter att de redan hade ändras av medarbetarna själva i våra system. Det vet vi inte än.

I bloggposten ”Misstänkt dataintrång – men mycket är oklart” sammanfattar jag situationen. Ytterligare en kommentar är att det åtminstone nu, på onsdagsmorgonen, förefaller som om någon vill smutskasta Sverigedemokraterna genom att hacka den tidigare SD-medlemmen William Petzälls konto på Twitter och på mikrobloggen anklaga SD:s ledning för att ha smygläst Expressens och Aftonbladets mejl. SD nekar, och i skrivande stund är det fortfarande mycket oklart.

Klockan 07.17 i dag, alltså om cirka 45 minuer, ska jag sitta i TV4 Nyhetsmorgons soffa med min Aftonbladet-kollega Jan Helin. En timme senare sitter Jimmie Åkesson där ensam, att döma av körschemat som mejlades ut i går kväll. Kanske blir det saklig diskussion om hackat lösenord till både journalister och, faktiskt, riksdagsledamöter. Eller så vill SD-ledaren spela martyr och påstå att de etablerade nyhetsmedierna bara försöker skapa ”drev” mot SD… osv? Kanske sitter jag framför teven då och lyssnar till Åkesson om ”källkritik”? Eller? Det finns ju mer relevanta frågeställningar än att höra en folkvald SD-politiker säga allt det som man ändå kan läsa anonyma inlägg om på sajten Politiskt Inkorr…, förlåt, Avpixlat.

Om man vill skada SD, varför sprida uppgifter via ett kapat Twitter-konto när man rimligen borde förstå att innehavaren kommer att dementera att det är han som skrivit dessa tweets? Eller kom kaparen över lösenordet till Petzälls Twitter-konto på Bloggtoppen tidigare – och väntade med att använda det tills han, plötsligt, togs in för tvångsvård och förhoppningsvis inte skulle kunna motelda? Vi vet inte. Vi vet inte heller hur länge alla dessa lösenord varit på drift. Det sägs att Bloggtoppen blev hackad i september, men vet vi att det inte också skett tidigare? Och så vidare. Det är, som alltid när det är en pågående händelseutveckling, fler frågor och svar och jag tror att man kan sammanfatta så här:

Vi vet inte vem som hackade Bloggtoppen. Inte vem som hackade William Petzälls konto på Twitter. Inte hur länge någon haft över 90 000 personliga lösenord. Inte om utomstående läst mejl till eller från journalister på tidningar och tv.

Det är ”Nyheterna” i TV4 i går. Men med så många obesvarade frågor är sista ordet inte sagt om hackerskandalen. Strax går taxin mot TV4-huset för morgonsoffan!