Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Dålig säkerhet på redaktioner

I går: flera medieföretag, bland dem
Expressen, polisanmäler misstänkta dataintrång när lösenordsskandalen utvecklas också till en diskussion om IT-säkerheten på redaktionerna.

I dag: demonstranter tränger sig in på Dagens Nyheters redaktion och polis tillkallas för att stoppa protesten mot Turkiets styre. Jag gick själv ner och såg hur de tagit sig in på DN.

I morrn? Förmodligen fler interns utvärderingar av exempelvis virus-, hacknings- och skalskydd på tidningar, radio och tv.

Minns oockså hoten mot bland annat Nerikes Alkehanda från irakiska al-Qaida för publiceringen av Lars Vilks ”rondellhund”, terroristerna satte ett pris på NA:s chefredaktörs huvud, och minns att självmordsbombaren i Stockholm faktiskt var på väg till en redaktion.

Så – det finns nog orsak till ytterligare säkerhetsgenomgångar; riktigt bra inpasseringskontroll och skalskydd finns väl egentligen bara hos Sveriges Television och Sveriges Radio. För trots Securitas i entrén, en bemannad reception och låsta dörrar lyckades de kurdiska aktivisterna ändå ta sig in på DN i går.

Jag tror vi är många som nu konstaterar att ”öppen redaktion”, som SVT:s Aktuellt väl kallade sitt transparensprojekt, möjligen kan återuppstå på nätet men knappast i de mer fysiska mediehusen. Vi behöver nog alla se över våra rutiner.

Visst var det ett AFA-intrång på DN:s gamla redaktion i DN/Expressen-skrapan som gjorde att just DN och Expressen en gång fick snurrdörrar vid ingångarna?

Kanske behövs det sådana här aktioner för att vi ska reagera, och då får vi väl ändå vara tacksamma för att det trots allt inte gått våldsamt till. Men det är förstås oacceptabelt att lösenord till nyhetsmediernas mejlsystem sprids externt, och att det så enkelt går att olovligen ta sig in på en av Sveriges största redaktioner.

Vi behöver alla bli bättre, det handlar inte bara om att skydda verksamheterna utan också om journalisternas arbetsmiljö.