Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Mer snack om Dawit Isaak på Bokmässan än i New York

Här väntar Björn Wiman och Ola Larsmo, båda från DN, på att vi ska börja diskutera fallet Dawit Isaak i DN:s och Expressens gemensamma monter på Bokmässan i Göteborg. I morgon är det ju tio år sedan den svensk-eritreanske journalisten greps, och därför uppmärksammar DN och Expressen honom varje dag klockan 13.45 när programmet skiftar från DN till Expressen. På fredagen kommer bland andra Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund till montern för att prata om Dawit Isaak.

Det är många programpunkter om honom under Bokmässan, och själv har jag nämnt Dawit Isaak under flera framträdanden. Klockan 07.20 på fredagsmorgonen medverkar jag också i ”P1 Morgon” i Sveriges Radio för att prata om vad medierna egentligen har uppnått med sina kampanjer?

Björn Wiman, tidigare kulturchef på Expressen, numera dito på DN, är ju en av de publicister som allra ihärdigast har kämpat med att ge Dawit Isaaks öde uppmärksamhet. Han skrev och kampanjade långt innan alla stora redaktioner vaknade, det var exempelvis Björn som sammanförde mig med Dawit Isaaks bror Esayas Isaak över en lunch i Fredhäll i Stockholm.

Men dagens journalistiska insatser för den fängslade trebarnspappan gjordes inte i Göteborg utan är det här reportaget på sidorna 8-9:

Expressens New York-korrespondent Mats Larsson letade tillsammans med vår fotograf Axel Öberg upp Eritreas diktator, Isaias Afewerki, utanför FN-högkvarteret. Mats fick dock ingen intervju – bara en armbåge i magen av en livvakt. Afewerki vill inte tala med Expressen om Dawit Isaak, och han vill heller inte tala med Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt. De är också i New York för FN-mötet berättar vi på sidorna 10-11:

Bara nio bänkar kommer att skilja Sverige från Eritrea i generalförsamlingen, men inget tyder på Afewerki och Reinfeldt i dag kommer att prata med varandra. Expressen kommer också fortsätta att försöka få ställa frågor, men för att vara helt ärlig: det är inte direkt så att Isaias Afewerki mejlar och SMS-ar till Mats Larsson hela tiden med erbjudanden om en exklusiv Expressen-intervju…