Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hissen från helvetet


Det har varit en dramatisk dag för alla oss som är intresserade av fastighetsbranschen. På bilden här ovan ser du mig – sekunderna efter att en av hissarna, återigen, stannat. Just när jag klev in i den.

När jag gick hem i går fungerade ingen hiss i Expressen-huset, men vid 18-tiden på torsdagen var båda lagade. Vid klockan 07 i morse gick en hiss sönder. Då hade jag insett att man som hyresgäst hos ”…ett av Sveriges ledande fastighetsbolag” nog inte bara bör förlita sig på Fabeges fromma förhoppningar om framtiden.

Så jag blev aktieägare i Fabege:

Nu, som investerare, kände jag ett extra stort ansvar för att Expressens medarbetare inte skulle behöva gå fyra våningar upp till redaktionen om de, exempelvis, har sjukintyg på att inte behöva gå i trappor på grund av någon skada. Man kan alltid ironisera över ”vardagsmotion”, och det gör också folk både här och på nätet, men om man jobbar på tv-redaktionen och ska släpa kameror upp och ner är det inte lika kul. Eller: fråga den gravida kvinna som en gång blev inspärrad i en av de trasiga hissarna i Expressen-huset om hon skrattade åt såna skämt…

Nåväl. En Fabege-chef kom i förmiddags hit för att be om ursäkt och berätta vad som görs åt hissarna. En kort stund senare stannade hissen med Expressens IT-chef, Fredrik Johansson, i:

Fredrik kom ut, men det här är ju ett pågående drama och lite senare hände detta:

Kolla bilden! Kolla glipan mellan hiss och golv! Det var Expressens magasinschef, Anna-Clara Welander, som var i hissen när den stannade så här.

Jag vet inte om man ska skratta eller gråta, som journalist kan man ju se humorn i nyhetsutvecklingen i denna såpa – men som aktieägare känner jag förstås ett stort ansvar.

Mitt innehav är förvisso mindre än exempelvis Fabege vd Christian Hermelins, han äger 384 400 aktier och jag bara tio stycken, men även Hermelins post är värd cirka 20 miljoner kronor och min endast dryga fem hundra kronor, så är engagemanget lika stort: jag vill verkligen att medarbetare och besökare som rör sig i Expressen-huset ska slippa riskera att fastna i hissarna. Det är viktigt att garantera säkerhet, men det är också viktigt att öppet och ärligt tillstå att våra hissar är ett problem.

Därför vill jag, som verkar för transparens, också informera om en omorganisation på nyhetsredaktionen:

Resultatet av denna nya satsning på innehåll om hissar i Fabege-fastigheter kommer ni att se redan i morgondagens Expressen:

Här sitter editionschefen Viveka Hansson, reportern Ingvar Hedlund och nyhetschefen Sofia Johansson och diskuterar Fabege-bevakningen.

LÄSTIPS: Om du vill veta mer om Fabeges hissar i Expressen-huset kan du läsa i dessa bloggposter:

”Hotet mot journalistiken – hissarna

”Medarbetare fast i hissen – rädda oss Mats Qviberg”

”Jag köper aktier i Fabege…”