Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Tripoli i natt – Moskva för 20 år sen

Just nu pågår av allt att döma slutstriden om Tripoli. Det Libyen som vi känner, med Muammar Khadaffi som diktator, faller samman och vi följer utvecklingen på nätet och i Sky News. (Man kan väl anta att Rupert Murdoch är rätt nöjd med att det är hans prisbelönta nyhetskanal som är först inne i huvudstaden och som scoopar ut BBC, al Jazeera, CNN, al Arabya och alla andra. Till och med nyhetsdesken på Guardian tittar nog på Sky News en sån här kväll…)

Twitter bevisar än en gång att mikrobloggen är en utmärkt nyhetsförmedlare av nyhetsflashar och relevanta länkar, men de svenska etermedierna bevisar dessvärre också att tv och radio inte är de bästa källorna till information när det händer stora saker. Bara repriser och annat som låg i tablåerna – inga extrasändningar, ingen direktrapportering. (Jag ser verkligen fram emot de renodlade nyhetskanaler som TV4 och Sveriges Radio snart ska starta, men de måste produceras med samma ambition som exempelvis Aftonbladet.se och Expressen.se går igång på händelser. CNN och BBC, exempelvis, citerade inte ens Sky News i natt när konkurrenten totaldominerade inifrån Tripoli, och eftersom Sverige är en liten mediemarknad på ett på litet språkområde bör nog Fyran och SR vara redo att rätt prestigelöst citera och credda de bästa nyheterna oavsett om det, säg, är SVT eller Sundsvalls Tidning som förmedlar dem. Annars blir de nya nyhetskanalerna ointressanta.)

Expressen hade två sidor om den sista offensiven redan i söndagens papperstidning, och nu på söndagskvällen liverapporterade Erik Högström, Alexandra Ramnewall, Mats Larsson, Hans L Olofsson och editionschefen Håkan Wikström på Expressen.se och från klockan 05 kommer Markus Thunberg.

Khadaffi är ju en story som vi följt i decennier. ”Khadaffi och Expressen – en berättelse i Bodoni” bloggade jag tidigare, men i natt var det inte diktatorns kvinnliga hjältemodiga livvakter som var vinkeln, direkt. Som i det här reportaget från 80-talet:


Det blir förstås mer om slaget om Tripoli i måndagstidningen, och snart kommer ju räkningen göras upp med den gamla regimen. Kanske får vi då veta mer om det här:

Minns att Expressens reporter Kassem Hamadé tidigt var inne i Libyen, när inbördeskriget bröt ut, och hade nyheten om Lockerbie-attentatet som alla stora medier över hela världen citerade. Det var, måste jag tillstå, en speciell känsla att se New York Times och alla de andra referera till Expressen. ”Expressens Kassem Hamadé gör ett världsscoop i Libyen”, bloggade jag då.

Tankarna går nu också till det som hände i Moskva den 19-21 augusti 1991. För 20 år sedan bröts Sovjetunionen sönder och då var Gunnar Johansson, Expressens korrespondent i Moskva, hemma på semester. I Moskva sommarvikarierade istället nämnde Mats Larsson, nu vår korrespondent i New York – varifrån han i kväll skrivit snabbanalyser för vår direktbevakning av kriget i Libyen.

Gunnar väcktes på morgonen av centralredaktionen när det stod klart att en junta hade avsatt Michail Gorbajov, och tillsammans med fotografen Cornelia Nordström – som hade visum till Sovjet – kastade sig Gunnar på flyget till Moskva. Det som hände där, vid Vita huset, det hände bara en kilometer från Expressens lägenhet men våra utsända måste hela tiden gå hem för att ringa. För i vår bostad fanns den särskilda ”utlandstelefonen” som man kunde nå Sverige med.

Mats Larsson var dock inte på plats. Han var på reportage i sovjeiska Karelen, men lyckades ta sig med bil till Leningrad och rapporterade därifrån. Reportrarna Tommy Schönstedt och Calle Hård skickades till Riga respektive Tallinn, så Expressen hade – som Gunnar nyligen konstaterade – ”en bevakning i världsklass”.

Men den första löpsedeln som gjordes om kuppen handlade om Ulf Lundell:

Det var David Lagercrantz omtalade intervju om Lundells drickande som toppade, innan det stod klart vad som hände i Sovjet och då gjordes löpsedeln om gång på gång:

Först var det kuppen ”I MORSE”, sen var nyheten så etablerad att tidsmarkeringen inte behövdes längre, först var det ”KUPP” som till slut blev det tunga ”STATSKUPP”. Så här såg förstasidan ut:

Och dagen efter:

Och nästa dag:

Sen, tack vare ett samarbete med en rysk tidning som Mats Larsson ordnade, kunde Expressen publicera den första intervjun med Gorbatjov:

Slutet, det vet ni ju:

Men, kanske är det här mest klassisk kvällstidning av allt. Rubriken om Boris Jeltsin – ”HJÄLTSIN” – är ju världsklass:

Hur det slutar i Tripoli vet vi inte än. När jag skriver detta är Sky News utsände Alex Crawford – i en fantastisk direktsändning – och rebellerna framme vid Gröna torget i city, men när ni läser bloggposten kan det hela vara definitivt över. I skrivande stund känns det osannolikt att Khadaffi överlever dagen, men helt säker kan man aldrig vara.

Nicolae Ceausecu i Rumänien avrättades direkt, Saddam Hussein i Irak gömde sig men dömdes till döden och Hosni Mubarak står nu inför rätta i Egypten – alla mötte förresten sina öden inför kameror, så kanske vill rebellerna i Libyen också kunna visa upp sin före detta ledare som trofé? Vi får se. Vi i media har ju inte ens kunnat enas om hur hans namn ska stavas: ”Gaddaffi, Gaddafi, Khadafi, Kadaffi eller Khadaffi?”

Expressen kommer förstås fortsätta att följa det som händer, och det har inte bara handlat om direktrapportering på Expressen.se – minns att reportern Ingvar Hedlund redan på 80-talet fick ”Stora Journalistpriset” för sina avslöjanden om svenska statens kontakter med Libyen. Jag har bloggat också om den så kallade Telub-affären: ”Ministern hyllade Expressen – sa nej till Khadaffis pengar” . Men nu: tillbaka till direktrapporteringen på Expressen.se med Sky News på teven.

När oturen – snart? – kommer till den syriske diktatorn, Bashar el-Assad, hoppas jag att de svenska etermedierna också är alternativ.