Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Ny policy för artikelkommentarer

Expressen.se kommer att stänga de diskussionsforum som finns i anslutning till våra artiklar. Arbetet påbörjades i går kväll och fortsätter i dag. På söndagen räknade editionschefen Mattias Lundell till 38 469 (!) olika artiklar med kommentarer i pågående publiceringar, men nu kommer det inte längre att finnas möjlighet att tycka till i realtid som tidigare. Fram till nu har ju den som skrivit en kommentar gjort det under eget juridiskt ansvar och materialet har, som det kallas, efterhandsmodererats och först då har vi redigerat inlägg eller tagit bort olämpligheter.

Vår ambition är att nu istället, under en övergångsperiod, ha förhandsmoderering och därmed hårdare kontrollera att det som skrivs handlar om ämnet för artikeln. Vi kommer också försäkra oss om att den som skriver följer användarvillkoren, som inte tillåter exempelvis personangrepp eller rasistiska kommentarer.

Det handlar om att upprätthålla god ton. Vi gör förändringen på grund av att allt för många skriver ”off topic”, alltså om andra ämnen, eller bryter mot våra användarvillkor. Det är inte rimligt att personer som omskrivs eller intervjuas av våra journalister ska riskera att utsättas för näthat i artikelkommentarerna, eller att allt för många diskussioner om helt andra saker ska domineras av främlingsfientliga debattörer som torgför smyg- eller öppenrasistiska åsikter. Vi vill gärna ge läsarna en möjlighet att komma till tals, men vi ställer också krav på att man accepterar förutsättningarna.

Och vi vill att ni hjälper oss. I våra användarvillkor är vi tydliga: ”Expressen förbehåller sig rätten att avlägsna kommentarer som är olämpliga. Expressen har också rätt att stänga av användare som inte respekterar dessa regler.” Men vill vi inte bara uppmana alla att efterleva lagar och regler, vi vill att alla bidrar till att det blir seriöst och sakligt.

Med förhandsmoderering tar vi ett större redaktörsansvar och Expressens biträdande chefredaktör, Per-Anders Broberg, och jag kommer att vara ansvariga utgivare för dessa inlägg. Våra nya användarvillkor läser du härhär

Men detta med förhandsmoderering är bara ett första steg. På sikt vill vi se en ökad öppenhet och önskar att fler ska delta med sina fulla identiteter som avsändare, ungefär som många redan gör på Facebook. Exakt hur detta ska fungera är vi inte klara med än. Kanske kräver vi en mer omfattande registrering, kanske kommer den som anger för- och efternamn prioriteras i presentationen före den som väljer att vara anonym? Vi får se.

Vi är medvetna om att det ibland bör vara möjligt att få vara anonym. Den som ska skriva om exempel mobbning, kvinnomisshandel eller något känsligt på arbetsplatsen vill kanske inte framträda i offentligheten på en av Sveriges största mediesajter. Hur ska vi göra då om vi kräver för- och efternamn och gärna bild? Sådana frågor är det många ansvariga utgivare som funderar på nu, när ”näthatet” och ”anonymiteten på nätet” är på agendan igen. Vi på Expressen har inte alla svar, men vi vill gärna höra av dig.

Branschorganet Medievärlden har undersökt 35 tidningar; 51 procent har ändrat sättet att arbeta med läsarkommentarer och ytterligare 27 procent ska göra det under hösten. 40 procent av de svenska tidningarna, bland dem Expressen, kräver redan nu registrering och 29 procent förhandsmodererar. Det kommer också Expressen.se att göra, vilket betyder att vi kommer tvingas att erbjuda färre artiklar att kommentera och dessutom finns risken att det blir en viss väntan mellan att en kommentar skrivs och därefter publiceras. Jag beklagar detta, men det är en nödvändighet i väntan på ett nytt – bättre – system för att hantera våra tusentals artikelkommentarer.

Att genomföra det här kommer också ta viss tid. Det handlar både om att ändra teknik och arbetsmetoder, och vi tar gärna emot synpunkter. Mejla till Mattias Carlson som är redaktionschef på Expressen Digitala Medier på mattias.carlson@expressen.se

En förbättring är att våra journalister över tid kommer att bli mer aktiva i diskussionerna, för att exempelvis svara på frågor som ställs i artikelkommentarer.

Vi ser också över hur vi ska göra med bloggarna. Tills vidare kommer jag att tillåta efterhandsmodererade artikelkommentarer under min blogg, där det alltså kommer att gå att resonera om interaktiviteten.

Att sluta med efterhandsmoderering och införa förhandsmoderering är ett ganska stort steg för en sajt som publicerar dygnet runt och som har så många användare som kommenterar artiklar. Under den period som vi gör förändringen kommer vi alltså ha både förhands- och efterhandsmoderering, varför du som tycker till fortfarande kan vara juridiskt ansvarig för vad du skriver. Tänk på det. Håll god ton.

Expressen är en liberal tidning som värnar tryck- och yttrandefrihet. Vi tycker att det är bra att besökarna på Expressen.se kan komma till tals, debattera och kritisera. Därför känns det tråkigt att vi en tid tvingas minska möjligheterna att tycka till, men vi tror att det över tid bidrar till seriösare samtal.

Jag skulle ljuga om jag påstod att jag vet hur det kommer att fungera i framtiden. Det tror jag ingen chefredaktör kan slå fast. Men jag vet att Expressen.se vill fortsätta utveckla interaktiviteten och att vi kommer att göra det i olika mediekanaler, både i våra egna artikelkommentarer och exempelvis som användaren @Expressen gör på mikrobloggen Twitter där vi hela tiden svarar på frågor.

Skriv gärna vad du anser i artikelkommentarerna här nedan. Och hör av dig till Mattias Carlson.