Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Intervju med Anna Lindhs mördare


I dag publicerar Expressen ett exklusivt reportage om Mijailo Mijailovic. Det är första intervjun med mannen som mördade Sveriges utrikesminister och resultatet av ett arbete som reportrarna Marijana Dragic och Christian Holmén inledde för flera månader sedan. För Expressen berättar nu Mijailovic att han ljög i polisförhör och domstolar, han hörde inga ”röster” inne på NK – i själva verket letade han målmedvetet efter Anna Lindh för att attackera henne.

Detta är helt nya uppgifter. Det är också en nyhet att Mijailovic nyligen har förhörts av två kriminalpoliser om sin nya version.

Mijailovic säger att han grundlurade läkare som trodde på honom, och om det som nu framförs är sant är fallet ett misslyckande för rättspsykiatrin.

För oss på Expressen är dagens reportage, citerat i många andra medier, en påminnelse om värdet i att arbeta långsiktigt. Vår grupp för undersökande journalistik, som leds av just Christian Holmén, har många gånger nominerats och fått priser för sina avslöjanden. Samtidigt som Expressen.se numera visar direktsänd tv från exempelvis Tahir-torget i Kairo eller slutstriden om Tripoli, då är det viktigt att vi satsar resurser också på det som inte är rapportering i realtid.

Ibland uppmärksammas Expressens avslöjanden i nyhetsarbetet, som när vi berättar att Wikileaks-grundaren Julian Assange är brottsmisstänkt i Sverige eller när en libysk minister för Expressen berättar om Muammar Khadaffis inblandning i Lockerbie-attentatet. Då blir det världsscoop och vi blir stolta och glada.

Men ibland är det resultatet av ett gnetande över tid, med många kontakter för att bygga upp ett förtroende hos någon, som blir en förstasida. Då blir vi lika stolta och glada.