Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Debatten om artikelkommentarerna

Gårdagens bloggpost om ”Ny policy för artikelkommentarer” fick direkt ett tusental inlägg och svar. Jag deltog i den debatten eftersom intresset för Expressens försök till att stoppa näthat och rasism i tidningens forum var så stort; jag intervjuades också av Sveriges Radio, Tidningarnas Telegrambyrå, Sydsvenskan, Medievärlden, Journalisten och tvingades av tacka nej till TV4 och ”Breaking News” i Femman. I tisdagens DN står det om Expressens initiativ och det finns fortfarande förfrågningar från andra redaktioner som vill diskutera hur vi försöker verka för en god ton.

Så: det är många som oroats av utvecklingen och Expressens besked om att vi nu tar ett större redaktörsansvar, och börjar förhandsmoderera de inlägg som ska publiceras, följdes av flera besked från Dagens Nyheter och Aftonbladet.

DN meddelade att man omedelbart slutar erbjuda artikelkommentarer på DN.se i väntan på att ny teknik, som säkrare ska identifiera skribenterna, införs. Och Aftonbladet lovade att på tisdagsmorgonen presentera sitt nya förhållningssätt till artikelkommentarer, som antas vara ungefär som koncernkollegan Verdens Gang gör med sin Facebook-inloggning.

Det här kan man antingen tolka som att DN och Aftonbladet minsann inte ville låta endast Expressen framställas som en redaktion som tar ansvar. Eller som att många medieföretag funderat på ungefär samma sak och nu agerar för att bidra till ett bättre samtalsklimat i de sociala medierna. Jag tror att sanningen är det senare alternativet, och först är Expressen faktiskt inte heller – många nyhetssajter har sett över det här på senare tid. Och fler lär det bli.

På denna blogg saknades det inte konspirationsteoretiker i går, debattörer som menade att ”censur” (!) nu införs och att det knappast var en slump att stora dagstidningar händelsevis agerade samma dag. Det antyddes till och med att ett ”Lilla Saltsjöbadsavtal” skulle ligga till grund för våra försök att nu vilja tysta den opinion som ju bara, menar kritikerna, önskar tala klarspråk om problemen med den svenska integrationspolitiken.

Men några överenskommelser mellan redaktionerna existerar förstås inte, och ni som vet lite mer om myten om ”Lilla Saltsjöbadsavtalet” anar ungefär hur det lät när anonyma skribenter hävdade att Expressen.se säkert tänker börja rensa bort alla oliktänkande från kommentarsforumen. Men det tänker vi inte göra.

Det påstås att jag företräder ”PK-media”, och alltså bara publicerar det som är politiskt korrekt, men också att jag är ”en landsförrädare” som utför ”beställningsjobb åt etablissemanget”. Fast:

## Det går fortfarande att kommentera artiklar på Expressen.se och det går att vara anonym.

## Man kan också debattera integrationspolitik om man håller en saklig och sansad ton.

## Vi tar dock ett tydligare redaktörsansvar genom att förhandsmoderera inläggen, alltså läsa och godkänna dem, innan de syns på sajten.

Jag tycker att det är tråkigt att vi, som tidigare publicerat artikelkommentarer i realtid och efterhandsmodererat, nu tvingas till denna förändring. Det är inget enkelt beslut för en liberal tidning, som värnar tryck- och yttrandefrihet, att begränsa möjligheterna till interaktivitet.

Tekniken finns här att använda och minns att Expressen.se var först i Sverige med att erbjuda läsarbloggar och tidig med artikelkommentarer.

Nätet var moget för publiken, men publiken var inte mogen för nätet.

Åtstramningen betyder dock inte att Expressen.se inte tror på interaktivitet. Det går ju bra att diskutera vårt innehåll med våra journalister på Twitter och Facebook, reportrarna har mejladressen i tidningen och på sajten och under direktrapportering i CoverItLive-verktyget kan man diskutera med redaktörerna. Och så vidare. Aldrig har Expressens medarbetare varit så tillgängliga som nu, aldrig har det varit så smidigt att recensera oss.

Men några har missbrukat möjligheten att snabbt, enkelt och kostnadsfritt få uttrycka sig inför miljoner andra och det är tråkigt.

Jag accepterar inte att ett fåtal besökare på Expressen.se bryter mot användarvillkoren genom att kränka andra människor. Det är inte heller rimligt att snart sagt alla forum – oavsett vad nyhetstexten handlar om – fylls av skribenter som är kritiska till invandrare. Här vill jag vara tydlig:

## Inläggen får inte innehålla exempelvis förolämpningar, förtal, hot, hets mot folkgrupp eller andra formuleringar som faktiskt är olagliga.

## Inläggen får heller inte vara rena personangrepp, nedsättande kommentarer om andras utseenden och så vidare.

Den som kommenterar artiklar på Expressen.se förbinder sig att följa de regler som finns. (Här är våra användarvillkor.)

Beslutet i går var ansvarigt utgivarskap, inte censur. Det finns nätromantiker som anser att Internet inte bör regleras. Att rätten till anonymitet är given. Att varje försök till ansvarstagande är dömt att misslyckas, att man istället – med närvaro och resonerande uppmaningar i exempelvis kommentarsforum – kommer att få tyst på de så kallade ”troll” som trakasserar andra.

Det är en romantisk inställning, men den är inte hållbar om det finns människor som far illa av det som skrivs och om mediesajternas sociala medier fylls av öppen eller dold rasism.

Då måste man, som chefredaktör, ta sitt publicistiska ansvar.

Det är bra att vi på de etablerade medierna försöker bidra till ett bättre samtalsklimat på nätet, vi är vana att ta ansvar för pressetik och tryckfrihetsrätt och vi kan vara förebilder här med.

Skvallret och lögnerna på sajter som Flashback lär inte försvinna, och på Politiskt Inkorrekt kan främlingsfientliga fortfarande bekräfta sina fördomar.

Men Expressens ärende är ett annat. Hur det till slut, om det ens finns ett slut, kommer att fungera på bästa sätt på nätet vet inte jag och knappast heller DN eller Aftonbladet.

Vi får ödmjukt pröva oss fram.