Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

News of the World offrad för BSkyB

Sitter på Donners plats i Visby efter att ha hört Maud Olofssons sista partiledartal i Almedalen, när jag börjar skriva denna bloggpost i mobiltelefonen. Jag hade tänkt skriva om att Expressens valstuga har prisnominerats också under Almedalsveckan, men jag måste förstås kommentera dagens stora medienyhet.

Nämligen att Rupert Murdoch försöker rädda en stor tv-affär (övertagandet av BSkyB) genom att lägga ner Storbritanniens största söndagstidning (News of the World) och istället öka utgivningen av landets största sexdagarstidning (The Sun) till hela veckan.

Detta är vad som hände i går. Det handlade inte, som en del tror och andra vill tro, om tabloidtidningens arbetsmetoder. Att brittiska redaktioner anlitar privatdetektiver och betalar anställda på banker, kortföretag och telefonoperatörer för att få tillgång till samtalslistor, bankutdrag eller adresser är ingen nyhet för den som kan sitt Fleet Street. Agerandet är oetiskt och olagligt, men det är inget man stänger en tidning och gör hundratals medarbetare arbetslösa för.

Det är ju inte vilken tidning som helst, heller. På 1950-talet var News of the World störst i världen och den har fortfarande en upplaga om 2,9 miljoner exemplar och är lönsam. Beslutet att lägga ner kritiserades i går av alla från Ed Milliband, Labours partiledare, till Andrew Gilligan, chefredaktör för konkurrenten Daily Telegraph. Till och med John Prescott, Labous förre vice premiärminister, som själv utsatts för olaglig avlyssning av News of the World ifrågasatte varför sista numret kommer på söndag?

News of the World är en skandaltidning som är full av sportbevakning, kriminalnyheter, skvaller och stora avslöjanden. Många minns säkert ”Fake Sheik”-historierna, där en prisbelönt undersökande reporter gång på gång klädde ut sig till shejk och lurade kändisar och kungligheter till olagligheter eller olämpligheter. Ofta har tidningens granskningar slutat med att den som ertappats av journalisterna hamnat i fängelse. Kanske är den mest kända storyn ”Profumo-affären”? Men nu är det alltså slut.

Arbetsmetoderna har ofta kritiserats, och pressetiken saknar helt motsvarighet i Sverige eller i något annat nordiskt land. Det finns inga som helst jämförbara tidningsprodukter i Skandinavien och heller inga redaktioner som jobbar som News of the World gjort.

Men avlyssningsskandalen handlar inte bara om ”tabloidjournalistik”, som en del tror och andra nog gärna vill tro, utan också om morgontidningar och nyhetsbyråer. De har också agerat som News of the World, men i mindre omfattning.

– Alla tidningar, också min, betalar för information och agerar på sätt som många människor kanske inte tycker om. Men så måste det ibland få vara, sa Andrew Gilligan på Daily Telegraph i en tv-intervju.

Den senaste reportern som brottsmisstänkts för olagliga arbetsmetoder i den här härvan var för övrigt anställd på Press Association, alltså den brittiska motsvarigheten till Tidningarnas Telegrambyrå. Som om någon journalist på svenska TT skulle smyglyssna på prinsessan Madeleines mobiltelefonmeddelanden, alltså…

Det som hänt nu handlar istället om tv-affären. News Corporation, som äger News International som ger ut News of the World och tre engelska tidningar till, är minoritetsägare i BSkyB men får inte ta kontrollen om inte regeringen säger ”ja”. Och regeringen har tvekat, eftersom andra medieföretag – som Guardian, som i ett par år lett nyhetsgranskningen av News of the World – ifrågasätter om konkurrensen kan sättas ur spel. Om fyra ledande dagstidningar har samma ägare som en stor tv-operatör med egna kanaler, som Sky News, vilken makt får inte Murdoch då?

Den maktpositionen vill samtidigt alla brittiska politiker dra nytta av. David Cameron, den brittiske premiärministern, anställde exempelvis News of the Worlds förre chefredaktör, Andy Coulson, som kommunikationschef. Coulson slutade när avlyssningsskandalen växte, men inte ens kopplingarna mellan Murdoch-imperiet och de konservativa har fått oppositionen att rasa. Ed Milliband, Labour-ledaren, hoppas nämligen också på Murdoch-tidningarnas stöd i nästa val.

(Murdoch backade länge upp de konservativa, som Margaret Thatcher, och ansågs en gång ha vunnit ett ”förlorat” val åt John Major. Men när Tony Blair drog igång New Labour-projektet bytte Murdochs ledarsidor färg och stödde Labour ända fram till det senaste valet, då de blev konservativa igen. Och vann.)

För News Corporation är BSkyB-affären jätteviktig och därför har man uppenbarligen haft en ”plan B” en längre tid. Redan för några veckor sedan ändrades arbetsscheman på sexdagarstidningen The Sun för att täcka in hela veckan och i tisdags registrerades sajtadressen thesunonsunday.co.uk

In i det sista hoppades nog Rupert Murdoch på att få behålla News of the World, som han köpte 1969, men till slut blev missnöjet för stort. Den tidigare nyhetsledningen hade låtit avlyssna inte bara politiker och kändisar, utan också brottsoffer och anhöriga till soldater som dött i strid. Då drog annonsörerna åt sig öronen och flera reklamköpare inledde en bojkott. Situationen blev ohållbar och News of the World går i graven efter 168 år.

På söndag kommer det sista numret ut, helt annonsfri, och alla lösnummerintäkter skänks till välgörande ändamål. James Murdoch, sonen som leder verksamheten numera, informerade personalen i går och hade nog hoppats på positiva reaktioner. Men riktigt så blev det inte. Journalistfacket på systertidningen The Sun meddelade att kollegor protesterat och Andrew Gilligan på kvalitetstidningen Daily Telegraph talade till och med om ”början på papperstidningarnas död”. Gilligan sa också i tv att han hoppas att The Sun ska börja komma ut på söndagar.

Både Gilligan och Max Clifford, en annan medieprofil som också avlyssnades olagligt av News of the World, talade om tidningens anställda som blir arbetslösa och konstaterade att bara ett fåtal av dem arbetade på News of the World när avlyssningarna skedde. Numera är ledningen och stjärnreportrarna helt nya, de som får sparken hade alltså inget med de gamla problemen att göra.

Redan nu, bara timmarna efter nedläggningsbeskedet, växer också kritiken mot att Rebecah Brooks får behålla sitt jobb. Det var Brooks som i går stod med James Murdoch på redaktionsgolvet och med rinnade tårar sa att alla måste sluta. Brooks är övergripande dagstidningschef för News International, en av familjen Murdochs riktiga favoriter, men hon är också före detta chefredaktör för… News of the World. Hon var ansvarig där när flera av de nu kritiserade avlyssningarna skedde, men har alltid hävdat att hon inget visste. I går läckte News International ut att hon var på semester då uppmärksammade övertramp skedde, och ansvarig under hennes ledigheter var – Andy Coulson. Han som senare fick toppjobbet hos premiärministern.

Som ni ser handlar det mycket om politik och ännu mer om pengar. Det var arbetsmetoderna som startade i skandalen, men det är inte för några övertramp i nyhetsarbetet som News of the World försvinner. Min gissning är att The Sun blir en sjudagarstidning och, faktiskt, att Rebekah Brooks position blir ohållbar. Om det inte snart kommer en bekräftelse på utgivningen av The Sun on Sunday och ett erbjudande om anställning där för många News of the World-medarbetare, då får Brooks svårt att fortsätta.

Debatten om News of the World lät fortsätta i dag, oppositionsledaren Ed Milliband har redan föreslagit att man ska lägga ner den brittiska motsvarigheten till Allmänhetens Pressombudsman och skapa ett bättre, självsanerade system. Det är intressant att diskussionen om innehåll och arbetsmetoder är så saklig i England, jag ser med spänning fram emot om det blir lika seriöst i Sverige.

När ni i dag läser och hör News of the World beskrivas som vara en usel skvallertidning, kom då ihåg att den vann ”Scoop of the Year” senast och detta är tidningen med de stora kampanjerna för bland annat brottsoffer. Den avlyssning som tidigare chefer och reportrar gjorde sig skyldiga till är omöjlig att försvara, men när 40 procent (!) av söndagstidningsmarknadens upplaga försvinner är det förstås mycker oroande för alla som värnar om journalistik.

Martin Jönsson, redaktionschef Svenska Dagbladet, bloggar också om News of the World och är på samma konspiratoriska spår som jag: en kontramanöver!

Och dessa sista ord skriver jag på en dator, hemma i Stockholm, långt från allt som heter Donners…