Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Düsing – från 1969 till 2011

  Det började med en bild på ett tvättmedelspaket. Och det slutade med en bild på en burk nagellack. Däremellan – en fotografkarriär som gjorde Expressen till en bättre tidning.
  Ungefär så kan man travestera en klassisk Expressen-ingress, den skrevs en gång av Sten Berglind, när man sammanfattar Jan Düsings verk.
  I dag gick han i pension. Düsing började den 16 juni 1969 och slutade den 16 juni 2011. Han fick blommor och presenter, och vår bildchef Per Kagrell hade letat fram det allra första negativen från den allra första arbetsdagen. Den första rutan var oskarp.
  – Men sedan blev det bättre! konstaterade ”Kaggen” som på bilden här ovan uppvaktar Düsing som då har negativen runt halsen…
  Det höll Scanpix-chefen, Tobias Röstlund, med om när han uppvaktade och lovade att sörja för att Düsings arkivbilder ska hållas i gott skick hos bildbyrån. Bland de som ville uppmärksamma denne legendariske fotograf på redaktionen i eftermiddags syntes bland andra gamla kollegor som Lars Nyberg och Jacob Forsell.
  Düsing är en riktig hedersman och där klappar ett stort Expressen-hjärta. ”Han har gjort 25 hockey-VM”, bloggade Lars Lindström i går eftermiddag. Düsing själv har tidigare berättat om sin tid på tidningen här: ”Düsing firar 40 år med Expressen”.
  Det blev inte bara tvättmedelspaket, alltså, men det slutade i alla fall med nackellacken som Annika Leone ville ha dokumenterad på bild. Den blev skarp, och vi som jobbat med Jan Düsing vet att han också är skarp. Tack!
  UPPDATERAT: Anna Bäsen bloggar också om Düsing.