Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Alla är vi tabloider…

Det sägs att journalistiken tabloidiseras. Det är korrekt, och det går fort: i morgontidningar, tv och radio kan vi numera allt oftare ta del av innehåll som nyhetsvärderas och presenteras som om traditionella kvällstidningar vore avsändare. Utvecklingen är naturlig, eftersom kvällspressen – ”den gula pressen”, som man en gång kallade den – alltid varit bra på att förnya sig och locka en stor publik. Det är nödvändiga förutsättningar för överlevnad för alla etablerade medier idag, när publicistiska verksamheter utmanas av alla från Google, Angry Birds och Facebook.

Så man kan gott förstå den här tabloidiseringen i mediekanal efter mediekanal – och helt oväntat är det kanske inte.

På Dagens Nyheter (DN) har Gunilla Herlitz, en gång nyhetschef på Expressen, efterträtt Thorbjörn Larsson, tidigare chefredaktör för Aftonbladet och styrelseordförande för Expressen, som chefredaktör.

På Svenska Dagbladet är Lena K. Samuelsson, tidigare nattchef på Aftonbladet, chefredaktör.

Metro har Aftonbladets förre editionschef Per Gunne som chefredaktör. Han efterträdde för övrigt Sakari Pitkänen, tidigare nyhetschef på Aftonbladet, på gratistidningen. City, den andra stora gratistidningen i Stockholm, den som nu läggs ner med ett sista sommarnummer, har haft Mathias Gurestam, tidigare Expressen, som chefredaktör.

Så där kan man hålla på. Räkna upp namn efter namn, på de allra största redaktionerna. Snart får Dagens Eko en ny chef, Anne Lagercrantz, som tidigare var reporter på Expressen. Vem som efterträder Lagercrantz som chef för TV4 Nyheterna är inte känt, kanske blir det redaktionschefen Jonas Gummesson – tidigare Aftonbladet – som tar över?

Ja, ni fattar.

Trenden är tydlig i genre efter genre. Uppdragsproduktion, eller ”redaktionell kommunikation” som Metronome-chefen och förre Expressen-reportern Pär Sundberg brukar säga, är på tillväxt och här är två av de mest spännande bolagen Mini Media och OTW. Mini Media startades av Lasse Östling och Maths Nilsson, två före detta Aftonbladet-chefer, och OTW grundades av Sundberg, Anders Abenius, Patrik Brissman och Pär-Ola ”Jonas” Jonasson – alla från Expressen.

Exemplen blir till name dropping, och det finns förstås många fler. Naturligtvis har många som nämns här också gjort karriär på andra arbetsplatser än kvällstidningar, men de närmaste dagarna tänkte jag blogga om hur andra medier tabloidiseras. Därför är det intressant att påminna sig om att finns många mediechefer med bakgrund inom kvällspressen. (Påminn mig mig gärna om relevanta namn som jag missat i denna bloggpost! Mejla till thomas.mattsson@expressen.se så uppdaterar jag.)

Tidskrifter brukar ofta framhävas när man pratar om den här utvecklingen, och då nämns alltid magasinsdrottningen Amelia Adamo som ju var med och förnyade Aftonbladet från en gammal grå manlig S-röst till den moderna tidning som sedan blev till ett mediehus. Men hon är alltså inte ensam.

Bara om jag listar mina egna gamla kollegor från Expressen så blir det en och annan chefredaktör i tidskriftsbranschen: Ann Fredlund på Tara, Bo Liljeberg på Hänt Extra, Erik Pettersson på Svensk Mjölk, Stina Abenius på Vi i Villa, Carina Nunstedt på Your Life, Frida Boisen på både ToppHäla och Allt om Resor… med flera. Olle Eriksson, också han tidigare på Expressen, var chefredaktör Land Lantbruk men är nu förlagschef för samtliga lantbrukstitlar inom LRF Media.

En slump? Det tror jag inte. Jan Huss från Aftonbladet är publisher på Ny Teknik, Sofia WadensjöKarén från Aftonbladet är chefredaktör på Vi, Anna Körnung från Aftonbladet blev chefredaktör för Veckans Affärer, Kajsa Ericson från Aftonbladet.se gick till chefsjobb på TV4 och SVT… och så vidare. Det är alltså samma sak där: Pär Karlsson gick också till Ny Teknik för att jobba med affärsuveckling, Karin Lindstedt blev väl featurechef på ICA-förlaget och Eva Buskas nyhetschef på Gotlands Allehanda.

Kvällstidningar konkurrerar varje dag om publiken och organisationerna är därför mycket prestationsinriktade; här finns också stora resurser som skapar förutsättningar för allt från prisbelönt undersökande journalistik till affärsutvecklande magasin och tilläggsprodukter. Följaktligen finns på Aftonbladet och Expressen många duktiga medarbetare, som är attraktiva för andra medieföretag. Frustrerande? Ja. Smickrande? Ja!

Anders Ahlberg, den personalredaktör som en gång tog mig till Expressen, har ju senare gång på gång rekryterats till olika chefredaktörsjobb. Nu basar han på Kyrkans Tidning.

Tro inte att det jag sammanfattar bara är ett Stockholmsfenomen: när Västerbottens-Kuriren nyligen utsåg Ingvar Näslund till ny chefredaktör, så var det Expressens förre bildchef som fick ansvar för VK. Tranås Tidning gjorde Bosse Andersson, tidigare chef för Expressen.se, till ansvarig utgivare. Jönköpings-Posten gjorde Mats Ottosson, tidigare nattchef på Expressen, till ansvarig utgivare. Mats Pettersson gick från nattreporterjobb på Expressen till att bli nyhetschef på Gotlands Tidningar.

Påverkar det jag beskriver innehållet? Det tror jag, men inte i så mening att kvällstidningarna skulle citeras oftare i andra medier eller så. Min gissning är att alla dessa duktiga journalister tar med sig tempot och tilltalet till nästa redaktion, vilket i sig bidrar till den ökande tabloidiseringen. Självklart handlar det inte bara om personer, det finns andra mekanismer också, och de ska jag försöka återkomma till de närmaste dagarna.

Men man kan inte förbise att när exempelvis DN skulle rekrytera en ny kulturchef efter Maria Schottenius, som ju tidigare var kulturchef på Expressen, då valde man Björn Wiman – som var kulturchef på Expressen. Och vad hände när DN sedan förnyade sitt krönikörsstall? Då tillkom Emanuel Karlsten, tidigare Expressen, och Dilsa Demirbag Sten, också från Expressen. Inget konstigt med det – DN har nämligen försökt få värva ännu fler från Expressen.

Åsa Tillberg, redaktionschef på DN, sa så här till Second Opinion när hon förklarade varför DN anställt en ny politikreporter – Jens Kärrman, tidigare Aftonbladet:

–    Vi har mycket att lära oss av kvällstidningarna, som att vara mer snabbfotade för att vara först med nyheter. Vi kan också bli bättre på känslan av vad som är viktigt för läsarna. Kvällstidningarna är bra på att fånga upp vad det pratas om, så kallade ”snackisar”, det kan vi bli bättre på.

Kanske är det just den är här folkligheten, som väl alltid har kännetecknat kvällstidningar, som man söker även på tv. När SVT utsåg en ny divisionschef häromdagen föll valet på Albert Svanberg, tidigare Expressen, och han är ju inte heller direkt ensam. Anders Hvidfeldt, presschef på SVT och tidigare något liknande på Fyran, kommer ju ifrån Aftonbladet. OTW-chefen Anders Knave, tidigare Expressen, har ju varit programchef på nästan alla stora kanaler och min förste chef på Expressen, Svante Stockselius, blev inte bara chef för SVT Sport och SVT Nöje utan för hela ”Eurovision Song Contest”. Remy Nilson, tidigare Expressen, var också chef för SVT Sport men är nu vd för ATG. Och vd för ATG:s mediebolag Kanal 75, som producerar trav-tv åt TV4, är ju Niklas Andersson som tidigare var på Expressen.

Om ni tycker att världen verkar liten, så är den ännu mindre i en tv-studio. Man kan ju komma till TV4 ”Nyhetsmorgon” och i soffan mötas av programledarna Steffo Törnquist, tidigare Expressen-krönikör och editionschef, och Jenny Östergren, Expressen-krönikör idag, och intill sitter kanske Anna Jernberg Carlson, tidigare på Sport-Expressen, redo att läsa Fyrans sportnyheter…

Den här utvecklingen, tabloidiseringen av tv och morgonpressen, tror jag är bra för publiken. Men en konsekvens är hårdare konkurrens för de klassiska kvällstidningarna – alltså Aftonbladet och Expressen. Vi måste bli bättre. Vi måste försvara våra positioner, men också göra mycket nytt. Det blir en utmaning.

I morgon: vi tittar på förstasidor!

UPPDATERAT: Jag stavade Anders Hvidfeldt som ”Hvitfeldt” först. Korrigerat nu. Jag ber om ursäkt.