Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tidningarnas Oscar och SD-debatten

Här är en bild till från ”INMA Awards”-galan i New York i natt. Priserna som delades ut kallas ju ibland för tidningarnas Oscars, så stämningen var på topp när medier från hela världen var på plats.
   Både Expressen och DN vann förstapriser.

   Här står Michael Seidl på Citat, Mats Löthén, Expressen, Casten Almqvist, Bonnier AB, Gunilla Herlitz, DN, Johan Othelius, DN, Bengt Ottosson, Expressen, Per-Anders Broberg, Expressen, och längst fram Torbjörn Wittström, Expressen.
   Vi prisades, som jag bloggade om i morse, för valstugan på Sergels torg.
”Expressens valstuga prisad i USA”, skriver Resumé. ”Jag trodde det inte”, skriver Dagens Media om en intervju med mig. ”Expressen vann guld i INMA Awards”, konstaterar Medievärlden.
   Det här med valstugan är en idé som många redan har gratulerat oss för, men den var inte okontroversiell. Vi tillät exempelvis inte SD att tala från Expressens scen, eftersom det är en stor skillnad mellan att kunna ta publicistiskt – och juridiskt – ansvar för citat i nyhetsförmedling och opinionsbildning i tidningen och på sajten, jämfört med hur man kan förhålla sig till vad en person kan säga med en Expressen-mikrofon i sin hand på en scen.
   I en valstuga fungerar inte det ansvariga utgivarskapet, så därför är det en stor skillnad mellan debatten där och den som förs i våra traditionella mediekanaler. Expressens historia och värdegrund, våra ställningstaganden mot nazism och apartheid, gör också att vi är mycket noga med hur vi förhåller oss till främlingsfientliga rörelser och individer som vill utnyttja de etablerade mediernas trovärdighet och räckvidd för att avsiktligt sprida missförstånd och myter om exempelvis integrationsfrågan. Det finns, kan jag försäkra, många partier och personer som gärna vill använda Expressen för sådana ändamål.
   Det betyder naturligtvis inte att problem förtigs. Expressen, och andra redaktioner, uppmärksammar relevanta frågeställningar. Men vi försöker göra det med en seriös, publicistisk hållning. Under valrörelsen tillställdes exempelvis Sidan 4-redaktionen en debattartikel från SD om våldtäkter, men efter en juridisk analys av innehållet tackade vi nej för att inte riskera att göra oss skyldiga till hets mot folkgrupp. Däremot nyhetsförmedlade vi om SD:s politik och intervjuade företrädare för SD. Detta är journalistik, och sådana bedömningar gör vi varje dag.
   Men till valstugan valde vi att bara bjuda in partierna som då satt i riksdagen. Hur vi kommer att göra inför nästa val har jag inte tagit ställning till än, men var och en som läser Expressen ser ju att SD förekommer mest hela tiden i skildrandet av det politiska spelet och det tycker jag är rätt och riktigt. SD är idag en del av samhällsdebatten på ett sätt som måste återspeglas i medierna.
   Men vitpixlingen. Det är fascinerande att INMA-priset till Expressen retar SD-sympatisörer så mycket, att de till och med börjar cirkulera protestbrev på svenska och engelska om behandlingen av SD och det påstådda faktum att Expressen ”vitpixlar” bilder på misstänkta och dömda kriminella som inte har svensk etnicitet.
   Det ämnet har ju också avhandlats många gånger tidigare i denna blogg, både självkritiskt och korrigerande, men på Oscar-galan för dagspressen ska man kanske inte sucka över folk som orkar plita ner påståenden som att ”…they started the phenomenon ”vitpixling” (”white pixelization”).”
   Här ska man väl se och lära av andra goda exempel, återigen visar sig exempelvis tidningarna i Indien och Brasilien vara mycket innovativa jämfört med Nordamerika och Europa, och därför avslutar jag med en bild från middagen:

   Här skriver också DN om sitt
pris på ”INMA Awards.