Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Expressen vann förstapriset – fest i New York i natt


På scenen: Mats Löthén, Expressens marknadsdirektör, Michael Phelps, INMA:s president, Per-Anders Broberg, Expressens biträdande chefredaktör, och Michael Seidl, Citat, på scenen i natt. Foto: Thomas Mattsson

   I natt firade Expressen ett prestigefyllt pris från INMA, en av världens mest respekterade medieorganisationer med medlemsföretag i 82 länder. I olika klasser var sådana tidningsjättar som Wall Street Journal och Washington Post nominerade, och Expressen fick förstapriset i klassen ”Readership/Usage of the Print Newspaper”.

   Vi vann före The Hamilton Spectator, Kanada, och Mid Day, Indien, och i andra klasser vann bland annat New York Times och The Times of India.
   Störst applåder fick dock tidningarna som blev ”Best in Show: The Times of India och pakistanska Jang Group, som i fjol gjorde en gemensam kampanj för fred och förståelse.
   Man kan naturligtvis ställa sig frågan om interna utmärkelser, som när branschen belönar årets bästa insatser, egentligen har någon som helst relevans? Men ”INMA Awards” delades ut för hela 76:e gången, och när Expressen nu prisades kom New York Times marknadsdirektör fram till vår bord för att gratulera.
   Det är förstås lite extra kul att priset ges till Expressen för politikbevakningen. Den har jag ju bloggat om många gånger tidigare, och i festsalen på Sheraton i New York i natt kändes det bra att uppmärksammas för en sådan satsning på innehåll och opinionsbildning.
    Jag tror att många imponerades av att alla partiledare och ministrar kom till Expressens valstuga för att möta väljarna.
   Omfattningen av Expressens politikbevakning slog förra året alla rekord. Många förstasidor och många sidor inne i tidningen – men också mycket på sajten och i tv. Kort sagt: det var en storsatsning på politik.
   Så här står det i nyhetstexten om INMA-priset nu:
   ”Många Expressens medarbetare var engagerade i valstugeprojektet. Christina Lundell och Anna Bäsén var valstugeredaktörer. Niklas Svensson gjorde det populära tv-formatet ”Raka svar” – direkt från valstugan och live på Expressen.se. Expressens ledarredaktion var på plats varje dag.”
   Jag hade inte vågat tro att politikrapporteringen skulle få ett sådant genomslag. Alla partiledare, alla ministrar – alla kom till Expressen.
   Anna Dahlberg, politisk redaktör på ledarsidan, och hennes medarbetare hjälpte till och en idé med valstugan var just att våra chefer och medarbetare skulle ut och träffa vanliga läsare och diskutera journalistik. Jag är mycket tacksam för allt det jobb som redaktionen och marknadsavdelningen gjorde.
   Här är några bilder från New York:

   Michael Seidl, digitalchef på Citat som hjälp DN och Expressen inför ”INMA Awards” och bland annat producerat en informationsfilm om valstugan, Gunilla Herlitz, chefredaktör för Dagens Nyheter, och Johan Othelius, upplagedirektör på Dagens Nyheter. DN vann ett pris för sin skolsatsning.

Yvonne Pernudd, vd för Sifo, och Ingvar Näslund, chefredaktör för Västerbottens-Kuriren, var bara några av alla mediechefer på plats.

Bengt Ottosson, Expressens vd, Gunilla Herlitz, publishern på DN, och Casten Almqvist, chef för Bonnier Digital, på Sheraton i New York. 
    Återkommer med mer.