Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nyhetsmöte med Joachim Berner – vid Juttans bord


BLOGGENS EXRAUPPLAGA: Här, längst till höger på bilden, sitter Joachim Berner. Det är 2001 och Expressens chefredaktör deltar på det så kallade ”11-mötet” med tidningens avdelningschefer. Intill honom sitter Helen Rasmusen, idag chef för tecknaravdelningen, och till vänster skrattar Peter Kadhammar som då var tf editionschef, men som idag är reporter på Aftonbladet.

   Tio år senare är bordet kvar, men nu står det inte längre mitt på centralredaktionen. Det var Christina Jutterström, chefredaktör 1995-1996, som lät placera detta mötesbord där och det var nog ett klokt beslut. Plötsligt skedde utvärderingen av dagens produkt i en öppen miljö, och även om det var rätt få medarbetare som vågade sig fram till chefsgruppen för att lyssna så vill jag minnas att det här uppfattade som positivt. En kulturrevolution!
   Idag har vi möblerat om och det gamla 11-mötesbordet står istället i konferensrummet Burken. På Expressen i Stockholm är mötesrummen döpta efter storsäljare, och Burken-rummet syftar förstås på Björn Borg.
   11-mötet hålls alltid i Burken eller, om jag inte är på andra möten, i mitt arbetsrum. Till 11-mötet kommer avdelningschefer eller deras biträdande, vi jämför dagens kvällstidningar och pratar ibland om morgontidningarna när de har haft något. Editionschefen på sajten berättar vad som klickas. Sedan bordet runt, och alla säger vad som är på G.
   Men ett 11-möte är också en möjlighet för chefredaktören att ge feedback på innehållet, säga vad vi ska satsa på och informera om kommande saker. Jag försöker delta så ofta som det är möjligt, jag gissar att det blir fyra dagar av fem per vecka, för 11-mötet är också en möjlighet för alla operativt ansvariga att ventilera sina åsikter inför kollegorna.
   Bordet i Burken-rummet är alltså detsamma som på ”Juttans” tid, samma bord som ”JB” sitter vid på bilden här ovanför, och mötena är rätt lika. Förvånansvärt mycket av det som Jutterström och Berner ville införa i och på Expressen är för övrigt idag verklighet, skulle jag vilja påstå – men det är en insikt som nog inte är alldeles politiskt korrekt i kvällstidningsvärlden.
   Nåväl. Jag har varit på motsvarande 11-möten på tidningar i andra länder, och också där är det sig lika. Detsamma gäller kvällsmötena, ”17-mötet” heter det hos oss, när dagredaktionen lämnar över till nattredaktionen. Om du har sett filmen ”Alla presidentens män” och överlämningsmötet på Washington Post så förstår du vad jag menar, ungefär så går det alltså till – även om vi på Expressen inte fördelar antal spalter till de olika avdelningarna riktigt så.
   KORR: I bloggens morgonupplaga uppgavs felaktigt att mötesrummet heter Carola och inte Burken, Carola då efter den storsäljande tidning som en söndag 1991 berättade om både hennes seger i Eurovisionsschlagern och guld i hockey-VM. Mötesrummen har bytt namn några gånger när vi byggt om, men Burken ska det alltså vara.