Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förstasidor bör nog oftare utmana publiken


Den här förstasidan skulle kunna vara färsk. Men den är från 2001, publicerad efter World Trade Center-attackerna och den säger bland annat att Danmark och Norge kan delta i kriget mot talibanerna – och att ”Sverige lovar skriftligt att stödja USA militärt”. Känns det igen? Danmark och Norge är redan redo att förverkliga resolutionen från FN:s säkerhetsråd om Libyen, men Sverige är – hittills! – endast redo att ”…stödja…” densamma.
   Det senare lär säkert ändras. Sverige tog sitt ansvar i Afghanistan, där FN också ville göra bättre, och nu när FN vill stoppa terror mot civila även i Libyen lär Sverige ansluta sig. Vad det lider.
   Men förstasidan! När den gjordes, jag var editionschef, blev det ett himla liv. Det var 2001 och talibanerna hade förvisso dödat tusentals inte bara i Afghanistan utan också i USA, bland dem svenskar, men för tio år sedan var ingen politiker eller mediekommentator redo för det som är dagens verklighet:
   Hundratals svenska soldater i Afghanistan, hårda strider och dödsfall. Och nu, snart i alla fall, Libyen – med JAS i luften över en krigszon.
   Förstasidan från 2001 var kontroversiell, åtminstone då, men idag skulle man kunna ha samma budskap (”NORDEN ÄR REDO”) och ingen mer än vänsterdebattörerna skulle förmodligen reagera. Det säger en del om politiken, men också om journalistiken.
   Jag tycker att förstasidornas rubriker och tilltal ska konkretisera, att ettorna ska utmana och gärna skapa debatt. Kanske är vi för dåliga på det nu? Tyck gärna till på thomas.mattsson@expressen.se