Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Tack till Victoria Lagercrantz och Bosse Liljeberg

I går tackade vi på Expressen av två kollegor som går vidare till nya utmaningar: Extra-redaktören Bosse Liljeberg som ska bli chefredaktör för Hänt Extra, och nyhetsreportern Victoria Lagercrantz som ska frilansa. Som vanligt när någon slutar så gjorde vi särskilda löpsedlar till dem:  
   Bosse Liljeberg började på Expressen 1985, han kom från Folket i Eskilstuna, och var först redigerare och sedan nattchef på både nyhets- och sportredaktionerna.
   Han har också arbetat som editionschef, nöjeschef och senast alltså som redaktör för nöjesbilagan Extra. Onekligen en Expressenkarriär som innehållit det mesta, även om reporteruppdragen på fältet inte blev så många. Tre stycken, tror Bosse själv, och alla händelsevis fotbollsmatcher utomlands. Inklusive en Champions League-final…
   När jag kom tillbaka till Expressen 2001, en efter en utflykt till OTW under några år, var jag editionschef för papperseditionen och Bosse den nattchef som jag gjorde tidning med. Han var en klippa, och jag ska nog återkomma till ett och annat minne vad det lider i den här bloggen.
  
   Victoria Lagercrantz, som tidigare hette Victoria Enqvist i spalterna, kom om jag minns rätt till oss 1994 och då från Norra Västerbotten. En tidning som faktiskt startats av hennes farmors far: Anton Wikström.
   Victoria var också fotbollsintresserad – hon hade spelat i allsvenskan med Sunnanå och representerade Sverige i flicklandslaget.
   De senaste åren har Victoria arbetat mycket med angelägna artikelserier, som exempelvis om barnfattigdom, svartjobb, naturmedel eller senast Aspergers syndrom.
   I sitt avskedsmejl till kollegorna minns hon bland annat en reportageresa till Bovorets i Bulgarien som utvecklade sig till något annat när det blev revolution i Sofia, och det är väl en bra sammanfattning av livet på en kvällstidning.