Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Khadaffi och Expressen – en berättelse i Bodoni


   Libyens diktator Moammar Khadaffi med Österrikes förbundskansler Bruno Kreisky – och en nyhetstext av Expressens Ulf Nilson. Det är 1982, och Khadaffi är – som så ofta på 80-talet – en rubrikernas man i Expressen. Och det var ofta världsreportern Ulf Nilson som skrev.

   Khadaffi var mytisk. Han trotsade USA:s president Ronald Reagan från ett ökentält, lät ”Schakalen” och världens alla terrorister gömma sig i Libyen – och skyddades av bara kvinnliga livvakter. Typ.
  
   Expressens arkiv berättar om libyska mordkommandon, och om hur Khadaffis långa – farliga – arm når också till Sverige:
  
   Kanske skrivs sista kapitlet om Khadaffis styre nu, och då är det inte – som på 80-talet – den amerikanska flottan som hotar honom utan unga arbetslösa libyer och deras tillgång till Twitter och Facebook. Det hade man aldrig kunnat tro, några spår efter en sådan inhemsk opposition finns inte i de gamla reportagen.
   Men rubrikerna – i typsnittet Bodoni, förstås! – vittnar om en utrikesjournalistik med högt nyhetstempo och många utblickar mot omvärlden. Precis som det skulle vara, enligt Expressens förste chefredaktör Ivar Harries deklaration när tidningen kom ut 1944. Harrie, som förvisso kallades för ”huvudredaktör”, menade att tidningen skulle ge läsarna rapporter från hela världen.
    Det gäller fortfarande, och vi har också en omfattande bevakning av exempelvis utvecklingen i Libyen både på Expressen.se och i den tryckta editionen.