Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Expressens Kassem Hamadé gör ett världsscoop i Libyen


Dåvarande statsministern Göran Persson och Kassem Hamadé.
   Expressens Kassem Hamadé blev första svenska journalist inne i det oroliga Libyen. Han rapporterar i tidningen i dag – och nu publicerar Expressen.se ett världsscoop från vår utsände:

   – Jag har bevis för att Khadaffi gav order om Lockerbie, säger Mustafa Mohamed Abud Al Jeleil till Expressen.se.
   Kassem var nyligen i Egypten och direktrapporterade då för Expressen.se direkt från Befrielsetorget i Kairo, och nu är han – efter ett kort mellanspel hemma i Sverige – alltså tillbaka på fältet igen.
   Kassem är en mycket erfaren utrikesreporter som bland annat gjort reportage för Expresen från krigen i Georgien och Libanon, från översvämningen i Burma, jordbävningen i Haiti och konflikten i Kongo.

Kassem Hamadé och fotografen Cornelia Nordström i Kongo.  
   Första gången jag träffade Kassem satt han med vår reporter Anders Fallenius inne på dåvarande rättsredaktionen, de diskuterade ett fall som Anders hade skrivit om och Kassem bidrog med sina kontakter. Sen började jag, som editionschef, anlita honom för att översätta arabiska medier för korta sammanfattningar i Expressen och idag är han anställd nyhetsreporter.

 Kassem Hamadé och fotografen Robban Andersson i Adenviken.