Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

CNN, BBC, AP, Reuters… alla citerade Expressen


   ”The Quick Brown Fox Jumps Over The Lazy Dog.”
Jag tror att det stod så, när Tidningarnas Telegrambyrå (TT) på 80-talet testade tidningarnas teleprintrar för att försäkra sig om att nyheterna kunde skickas ut.

   Idag är TT en stor och framgångsrik koncern som bland annat äger bildbyrån Scanpix och till och med expanderar utomlands, och jag tror att de flesta journalister skulle skriva under på att TT idag är rätt bra. Snabbt och seriöst, så som ska TT vara. Detta har jag tidigare också sagt till Thomas Peterssohn, som sedan 2006 är TT:s vd.
   Men: jag tillåter mig därför att konstatera att TT ändå inte får vara så sena som i veckan, när det dröjde timmar innan nyhetsbyrån förmedlade Expressens sensationella uppgifter om Lockerbie-attentatet.   
   Häromkvällen twittrade jag om att CNN var för sena med att berätta om Khadaffis mycket märkliga tv-tal, som al-Jazeera rapporterade omedelbart. Men TT var faktiskt värre.
   När Kassem Hamadé meddelat Expressen.se att Libyens avgående justitieminister säger sig ha bevis för att Khadaffi beordrade terrordådet publicerades scoopet på Expressens sajt och alla – som CNN och BBC – citerade oss. Det var ”BREAKING NEWS” på Sky News med Expressens uppgifter.
   Klockan 13.42 mejlade Expressens redaktion också till TT, för att tipsa dem om nyheten.

   AP, Reuters… världens stora nyhetsbyråer citerade Expressen. Men inte TT. I min dator landade telegrammet från TT först kl 16.31, och det är faktiskt för sent.
   Intresset var superstort, utländska tidningar hörde av sig för att i förväg få ta del av Expressens material i torsdagstidningen – och därför är faktiskt TT:s hantering märklig.
   Nu kan det förstås finnas förklaringar till den här missen, mänskliga faktorer eller teknikproblem eller sjukdom eller något sådant, men jag berättar ändå om det sena telegrammet för att påminna oss alla om hur snabb nyhetsförmedlingen ändå är (läs: bör vara) numera.

   CNN ville ha Expressens film och fick den också först, eftersom CNN-personalen på plats kunde hjälpa oss att sända hem den till Stockholm. Vi kan möjligen slå den på en nyhet ibland, men när det gäller logistik och teknik är exempelvis CNN helt överlägset Expressen.
   Inte sedan Diamant Salihu och Niklas Svensson fick sexbrottsmisstankarna mot Julian Assange bekräftade, har Expressen fått ett sådant genomslag i världens alla medier.